Банкеръ Daily

Свят

С тържествена церемония новата ЕК встъпи в длъжност

Встъпването в длъжност на Европейската комисия под председателството на Урсула фон дер Лайен бе отбелязано с тържествена церемония в Музея на европейската история в Брюксел, съобщава БТА. Това е станало в присъствието на председателите на ЕК, на Европейския парламент Давид Сасоли, на Европейския съвет Шарл Мишел и ръководителят на Европейската централна банка (ЕЦБ) Кристин Лагард.

Сасоли е отбелязал в словото си навършването на 10 години от влизането в сила на Лисабонския договор, с който Европейската централна банка стана част от институциите на Европейския съюз. А с днешната церемония се поставя начало и на мандата на Шарл Мишел като председател на Европейския съвет.
За първи път ръководителите на четирите институции на ЕС се събират заедно по такъв повод. Сасоли съобщи, че на 11 декември Европейският парламент ще заседава извънредно, за да чуе предложенията на ЕК за мерки за опазването на околната среда.

Домът на европейската история е музей в Брюксел, открит на 6 май 2017 година, по инициатива на Европейския парламент. Като културна институция и музей Домът на европейската история възнамерява да използва всички налични инструменти, за да насърчава по-доброто разбиране на европейската история и европейската интеграция чрез постоянна изложба и временни и пътуващи изложби, сбирка от представителни за европейската история предмети и документи, образователни програми, културни събития и публикации, както и разнообразно онлайн съдържание.

Той ще се намира в Брюксел в близост до европейските институции. Една от ключовите цели на проекта следва да бъде "да позволи на европейските граждани от всички поколения да научат повече за собствената си история и с това да се допринесе за по-доброто разбиране на развитието на Европа сега и за в бъдеще"

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във