Банкеръ Daily

Свят

С камион в Англия - само с негативен тест

Шофьорите на камиони, пристигащи в Англия от райони извън Великобритания и Ирландия за повече от два дни, ще трябва да си правят тестове за коронавирус в опит да бъде овладяно разпространението на всички бъдещи варианти, заяви днес министърът на транспорта Грант Шапс, цитиран от Ройтерс.

Като част от новите правила съответните превозвачи ще трябва да бъдат изследвани в рамките на 48 часа и на всеки 72 часа след това.

"Това е, за да гарантираме, че следим всички бъдещи варианти на коронавируса, които будят безпокойство", написа Шапс в Туитър.

Премиерът Борис Джонсън допусна по-рано тази седмица, че може да се Великобритания да затегне ограниченията за пристигащите от Франция, включително шофьори на камиони.

Подобен ход на Франция предизвика хаос в Южна Англия през декември, но браншът разчита, че сега има достатъчно бързи тестове, за да не се усети прекалено голямо въздействие, каза източник пред Ройтерс в петък.

Великобритания е забранила пътуванията в чужбина най-рано до 17 май, но на работниците от съществено значение, като шофьори на камиони, е разрешено да преминават границите, за да снабдяват хранителните магазини и производствените заводи в страната.

Скоро правителството трябва да реши дали и кога да позволи летните ваканции.

Според "Сънди таймс" е малко вероятно до август да има ваканции в чужбина, докато "Сън" съобщи, че министрите обмислят тристепенна светофарна система, наред с използването на ваксинационни паспорти и тестове.

Днес министърът на културата Оливър Даудън заяви, че се разглеждат редица фактори и че работна група ще докладва в началото на април на фона на нарастващите инфекции в части от континента.

"Ситуацията в останалата част на Европа е много тревожна", каза той пред радио Таймс. "Трябва да гарантираме, че ако има международни пътувания, това се извършва по безопасен начин", подчерта той.

Facebook logo
Бъдете с нас и във