Банкеръ Daily

Първият вицепремиер на Северна Македония:

С исканите конституционни промени българите признават македонската нация и език

Артан Груби

С конституционните промени, които поискаха в конституцията на Република Северна Македония, българите сега потвърждават, че съществува македонски народ и македонски език, заяви днес първият вицепремиер на Северна Македония Артан Груби, цитиран от МИА.

"Има отделна общност на българи в Северна Македония от не повече от 3500 граждани, както показа последното преброяване, а всички останали са македонци, говорещи македонски език и част от македонския народ", каза Груби.

Той заяви, че конституционните промени трябва да станат, защото провалът на приемането им ще върне Северна Македония назад. "Македонската общност в страната е най-големият печеливш“ от промените, защото „това действие най-накрая поставя граница между македонския и българския народ. Това ще завърши държавността на Северна Македония“, каза вицепремиерът.

Той изрази надежда, че „засилващото се проевропейско крило сред парламентарната опозиция“ ще подкрепи парламентарните промени, като за тази цел вече е установена комуникация с депутати и партийни лидери.

Facebook logo
Бъдете с нас и във