Банкеръ Daily

Свят

С български произход е новият посланик на Аржентина у нас

Новоназначеният извънреден и пълномощен посланик на Република Аржентина у нас Алфредо Нестор Атанасоф и заместник-министърът на външните работи Георг Георгиев.

Новоназначеният извънреден и пълномощен посланик на Република Аржентина у нас Алфредо Нестор Атанасоф, който е от български произход, връчи копия на акредитивните си писма на заместник-министърът на външните работи Георг Георгиев.

Двамата оцениха високо българо-аржентинските отношения, като подчертаха значението на аржентинските граждани от български произход, които са над 45 000 души,  за задълбочаването на приятелството между двата народа.

"От 2010 година досега над 160 произведения от аржентински автори са преведени в България и се оказва, че българският е четвъртият език в Аржентина, на който се превежда аржентинска литература", споделя посланик Атанасоф. 

По време на разговора събеседниците са обсъдили възможностите на двете страни за заздравяване и укрепване на търговско-икономическите отношения, включително в сфери като туризма и селското стопанство, както и успешното сътрудничество между България и Аржентина в областта на културата и образованието.

Заместник-министър Георгиев е коментирал икономическите последствия от COVID-19 и породените от коронавируса предизвикателства. В този смисъл е изразил признателност към аржентинската страна за оказаното на България и български граждани съдействие в условията на пандемия. „Самите ние имахме няколко консулски случая с наши граждани, които бяха попаднали в трудна ситуация в Аржентина. Използвам случая да благодаря на страната Ви за това, че ни подпомогнахте да ги евакуираме“, отбелязва Георг Георгиев.

Събеседниците са обменили мнения относно подготвителния процес за присъединяване към Организацията за икономическо сътрудничество и развитие и финализирането на преговорите за сключване на споразумение за асоцииране между ЕС и южноамериканския търговски блок МЕРКОСУР, включващ Аржентина, Бразилия, Парагвай и Уругвай.

Търговско-икономическите отношения са слабо развитие, което се обяснява и с голямата отдалеченост на двете страни. През миналата година данните на митническата статистика показват, че двустранният стокообмен между България и Аржентина отбелязва спад от 39.5% спрямо същия период на 2018-а, и е в размер на 49.35 млн. щ. долара. Българският износ за Аржентина също отбелязва спад от 2.9% на годишна база, като стойността му е 7.93 млн. щ. долара. Вносът от Аржентина също е намалял - с 43.5%, до 41.42 млн. щ. долара. 

В експортната листа влизат машини и апарати  за  подготовка или преработка на тютюн, артикули за фойерверки, табла, пана, конзоли,  пултове, шкафове  и други подобни, маркучи  от  вулканизиран каучук. А в импорта от Арженита има руди на благородните метали и техните концентрати, фъстъци непечени, вълна, фини или груби косми, щрайхгарни или камгарни, вълна, нещрайхгарн. 

По данни на БНБ в периода 2014-2019 г. преките чуждестранни инвестиции от Аржентина у нас са в размер на 0.3 млн. евро. За същото време. са отчетени положителни нетни преки инвестиции на България в южноамериканската страна за 1.3 млн. евро. 

Аржентѝна (на испански: Argentina), с официално название Република Аржентина, е държава в югоизточната част на Южна Америка. Официално е федерална президентска конституционна република. Аржентина е децентрализирана държава, като от 1994 г. е интегрирана в национална държава с 23 провинции и един автономен град - столицата Буенос Айрес. Всяка една от 24-те автономни единици има своя политика, конституция, знаме и сили за сигурност. 

Начело на страната е президентът, който се избира на четири години. Изпълнителната власт е в ръцете на президента и правителството, начело с министър-координатор.

Аржентина е извоювала своята независимост от Испания през 1816 г. и официалният празник на страната се празнува на 9 юли. 

Страната се простира  на площ от 2 777 410 km² и граничи с Бразилия на североизток, с Парагвай и Боливия на север, с Чили  на запад, с Уругвай и Атлантическия океан на изток и протока Дрейк на юг. Аржентина е осмата по големина държава в света, втората по големина в Латинска Америка и най-голямата испаноговореща нация в света. Населението ѝ възлиза на 44 938 712 души. В религиозно отношение около 92% от населението са католици. През 1994 г. конституцията отменя изискването президентът и вицепрезидентът на Аржентина да бъдат римокатолици. Обаче реформата поддържа простото правило, че "федералното правителство трябва да насърчава папската римокатолическа вяра."

Коренното население е съставено от представители на около 35 индиански племена, основно от групите мапуче, кечуа, тоба, гуарани, уичи, диагита, мокови и хуарпес.

Официалният език в Аржентина е испанският. Той се говори от почти цялото население на страната.

Лунфардо – диалектна смесица между испански и италиански е широко разпространен в Буенос Айрес.

Освен него в Аржентина се говорят италиански, английски, корейски, както и няколко местни диалекта.

Най-масовата вълна е от икономически имигранти през 20-те години на миналия век, когато над 20 хиляди българи се заселват в провинциите Буенос Айрес (Берисо) и Санта Фе, Чубут (Комодоро Ривадавия),  Чако (Роке Саенс Пеня, Лас Бреняс). 

Регистрирани са Аржентино-българска фондация и гражданска асоциация "Българите в Аржентина" (Буенос Айрес), културно-просветни дружества в Берисо, Роке Саенс Пеня, Лас Бреняс, Комодоро Ривадавия, Мар дел Плата, вестник "Български вести" (Буенос Айрес).

Facebook logo
Бъдете с нас и във