Банкеръ Daily

Свят

С 30 млрд. щ.д. Алексей Мордашов вече е най-богатият руснак

Алексей Мордашов

Богатството на мажоритарния собственик на руската компания  "Северстал“ Алексей Мордашов и неговото семейство за първи път достигна 30 млрд. долара. А това го прави най-богатия бизнесмен в Русия, според данни на Forbes Real-Time.

Алексей Мордашов притежава 26% от капитала на немската туристическа компания TUI Group. Той е един от най-познаваемите и цитирани руски бизнесмени, както в Русия, така и зад граница.

Акциите на "Северстал“ на Московската фондова борса в петък достигнаха исторически максимум от 1414.4 рубли за един брой. Припомняме, че наскоро от компанията обявиха, че очакват търсенето на стомана в Русия през тази година да се увеличи с 3.1 на сто.

Според изчисленията на Forbes Real-Time, Мордашов, който е на 55 г., и е председател на съвета на директорите на компанията, заема първото място в списъка на най-богатите бизнесмени в Русия. Такова състояние до момента е успявал да натрупа само Владимир Потанин, чието богатство обаче се сви заради поевтиняването на акциите на неговата компания "Норникел".

"Северстал“ е вертикално интегрирана миннодобивна и металургична компания. В края на миналата година тя е произвела 11.31 млн. тона стомана. Нейният основен собственик - Алексей Мордашов, контролира 77.02% от акциите.

През 1988 година той завършва с отличие Ленинградския инженерно-икономически институт "Палмиро Толиати"със специалност "инженер-икономист в машиностроенето". Веднага започва работа в Череповецкия металургичен комбинат. На следващата година е изпратен за половин година на  стаж в австрийската стоманодобивна компания VoestAlpin. 

В началния период на приватизацията в Русия през 1992 година, Мордашов става директор по икономическите и финансовите въпроси в Череповецкия металургичен комбинат, скоро след това преобразован в ОАО "Северстал". След това той изкупил акциите на работниците, както и книжата на дружеството, което приватизирало завода, и през 1997 г. Алексей Мордашов става негов собственик. 

И оттук тръгва кариерата му нагоре, а с нея расте и богатството му. 

През 2015 година Мордашов напуска поста генерален директор на "Северстал" и става председател на съвета на директорите на завода, за да "преразпредели времето и силите си в полза на управлението на портфейла от активи". 

Снимката на Мордашов била поставена на обложката на първия брой на руския Forbes.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във