Банкеръ Daily

Свят

Руснак постави рекорд по богатство - 30 млрд. долара

Владимир Потанин

Руски милиардер постави исторически рекорд по богатство, като мина границата от 30 млрд. долара. Това се случва за първи път в класацията на списанието на най-големите състояния в Русия, съобщи “Форбс”.

Владимир Потанин е собственик и президент на управляващата компания „Интеррос“ - сред най-големите в Русия (владее пакети акции на минно-металургичната компания „Норилски никел“ - водещ в света производител на никел, Росбанк, групата „ПрофЭстейт“, холдинга „Проф-медиа“ и компанията „Роза Хутор“), както и генерален директор на „Норилски никел“  Причина за увеличеното състояние на неговата компания е ръстът на акциите. А те вървят нагоре, защото металите се търгуват на най-високите си стойности в последните 5 години. Медта е 8400 долара за тон, никелът - 17 800 долара за тон, платината - 1300 долара за унция, а паладият - 2740 за унция.. 

Състоянието на Потанин не пострада, въпреки че му се наложи да плати огромна глоба. Наскоро след съдебно решение “Норникел” трябваше да плати глоба от 146 млрд. рубли (близо  2 млрд. долара) заради нанесени щети на околната среда при разлив на гориво в Норилск. Аварията се случи през май 2020 г., когато един от резервоарите на ТЕЦ-3, принадлежащ на дъщерна компания на металургичния гигант, се разруши и в природата се изляха 20 000 т нефтени продукти.

Владимир Потанин е женен, има 3 деца. През 2010 г. той обяви, че възнамерява да предаде цялото си състояние за благотворителност и да не го остави на наследниците си.

До Потанин се нареждат други двама руски богаташи с металургичен бизнес - собственикът на “Северстал” Михаил Мордашов със състояние от 28,4 млрд. долара и притежателят на Новолипецкия металургичен комбинат Владимир Лисин с 26 млрд. долара.

 

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във