Банкеръ Daily

"Независимая газета" алармира:

Руснаците по българското море ще останат без консулски услуги

Руски комплекс в Поморие (Сн. Флагман)

Предстои закриване на руските генерални консулства във Варна и Русе, както и на консулския отдел в София, пише руското издание "Независимая газета" в материал, посветен на дипломатическото напрежение между София и Москва във връзка с българското искане за съкращаване на руския дипломатически персонал и намерението на руската страна да закрие посолството си.

"Шпионските скандали станаха постоянна тема в руско-българските отношение през последните години. Изгонването на 70 руски дипломати обаче ще съкрати повече от двойно дипломатическото представителство на Москва в София и ще доведе до това, че руските консулства в България ще бъдат затворени. А това значи, че десетки хиляди руски граждани, почиващи на българското крайбрежие или имащи собственост там, в разгара на туристическия сезон ще бъдат лишени от достъпа до консулски услуги", отбелязва за "Независимая газета" Екатерина Шумицка от Изследователския институт за световна икономика и международни отношения към Руската академия на науките.

Според нея подобно рязко влошаване на отношенията, от една страна, е логичен резултат от постепенното охлаждане на диалога между Москва и София. От друга страна, има конкретни причини. "Това е решителното осъждане от страна на българското правителство на военните операции на Русия в Украйна, особено след пътуването на негови представители в Киев, както и непрестанните, излизащи извън границите на допустимото инициативи на руското посолство в България. Буквално в навечерието на обявяването на експулсирането на дипломатите, в понеделник, 27 юни, то призова българите да направят дарения за руските военнослужещи и техните семейства", обясни експертът.

В Москва ясно дават да се разбере, че не смятат за самостоятелни недружелюбните решения на София. "Всички в политическите среди на България, които стоят зад подобни решения, разрушават политическите отношения и правят това, разбира се, против волята на българския народ", каза говорителят на руското външно министерство Мария Захарова по телевизия "Россия 1". Според нея това е "системен подход", който "противоречи на интересите на гражданите на самата България – нещо, което идва извън страната". А лидерът на Либерално-демократическата партия, председателят на комисията по международни въпроси на Държавната дума Леонид Слуцки каза пред репортери, че решението на София "е взето далече на запад от България".

От своя страна Шумицка е убедена, че не трябва да се търси западна следа в решението на Петков реално да скъса дипломатическите отношения с Москва, обявявайки действията на служителите на нейното посолство за незаконни. "Първо, защото решението ясно показва черта, характерна за политиката на Петков, да действа по свое усмотрение, без да се съобразява с мнението на коалиционните партньори и последствията за България. Почти всички политически сили (президентът Румен Радев, БСП, "Има такъв народ!", опозиционните ГЕРБ и "Възраждане") изразиха несъгласието си с действията на Петков, които внесоха още повече хаос в българската политика и направиха надеждите за сигурно и бързо разрешаване на ситуацията неосъществими", каза експертът.

Второ, според нея колапсът на политическата система, който се случи в резултат на емоционалната и недомислена политика на Петков, играе повече в полза на Москва, отколкото на Брюксел. "Европейският съюз е заинтересован от стабилното функциониране на своите членове. Особено в условията на сериозни социално-икономически проблеми, свързани със санкционната политика на Запада срещу Русия и нейния отговор на такава политика. България, която отказа да купува руски енергийни ресурси за рубли, вече има големи проблеми и неблагоприятни прогнози за бъдещето и добави неясни политически перспективи – подчерта Шумицка. – Представители на ЕС изразиха недоволството си от дестабилизацията на политическата система в България. София обаче, избрала пътя на остра конфронтация с Москва, продължава да пренебрегва как нейната политика се отразява негативно не само на благосъстоянието на ЕС, но и на собствената й държава."

Facebook logo
Бъдете с нас и във