Банкеръ Daily

Свят

Руското правителство подаде оставка

Дмитрий Медведев и Владимир Путин

Руското правителство, оглавено от Дмитрий Медведев е подало оставка, съобщиха световни агенции.

Путин е благодарил на Медведев и неговото правителство за свършената работа, добавя ТАСС.

Путин ще назначи досегашния премиер Медведев на новосъздадения пост заместник-председател на Съвета за сигурност на Русия, допълват ТАСС и Ройтерс.

По-рано в послание до Федералното събрание руският лидер предложи Държавната дума не само да съгласува, а и да избира премиера, което сериозно ще измени политическата система, но същевременно ще направи по-ефективно взаимодействието между представителната и изпълнителната власт.

"Тези промени, когато бъдат приети, по всяка вероятност, и това ще бъде направено след обсъждания, както бе заявено, ще внесат съществени промени не само в редица положения в Конституцията, но и като цяло в баланса на властта – изпълнителната, законодателната, съдебната. В този контекст е очевидно, че ние, като правителство на Русия, трябва да предоставим на президента на страната възможност да взема всички необходими решения. В тези условия смятам, че би било правилно в съответствие с чл. 117 от конституцията правителството в настоящия си състав да подаде оставка", заяви Медведев. 

Владимир Путин от своя страна благодари на членовете на правителството за съвместната работа, "въпреки че не всичко се е получило". Държавният глава заяви, че в най-скоро време ще се срещне с всеки от тях, а засега ги моли да продължат да изпълняват задълженията си.

Днес в обръщение към Федералното събрание руският президент поиска в Русия да се проведе референдум по пакет от изменения в конституцията, предложен от него.

Съществена част от предложените конституционни промени е да се разширят правомощията на Държавната дума, по-специално, като й се даде право не само да координира, но и да одобрява кандидатурата на премиера. Той също така предложи да се даде право на депутатите да одобряват кандидатурите на всички вицепремиери и министри, докато президентът няма да има право да ги отхвърля.

Сега според Конституцията Думата се съгласява само с кандидатурата на премиера, но президентът го назначава. Тогава ръководителят на правителството назначава своите заместници и всички министри.

Същевременно Путин смята, че Русия не трябва да се превръща в парламентарна република, а да остане силна президентска република. Следователно държавният глава трябва да има право да освободи премиера или министрите във връзка със загубата на доверие или поради неизпълнение на задълженията им.

Facebook logo
Бъдете с нас и във