Банкеръ Daily

Свят

Руското посолство в София отвърна на Блинкен с остра позиция

От руското посолство в София разпространиха позиция за случващото се в Казахстан, в която остро критикуват държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен. "Днес Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен по типичния за него просташки начин се пошегува относно трагичните събития в Казахстан. Абсолютно легитимния отговор на ОДКС на молбата на ръководството на Казахстан за съдействие в осигуряване на безопасност (за която, между другото, вече беше уведомен Съветът за сигурност на ООН) главата на американското външнополитическо ведомство коментира със следната ехидна реплика: "Един урок от най-новата история е, че когато руснаците влязат в дома ви, понякога е много трудно да ги накарате да си тръгнат", се казва в позицията. 

Блинкен визира помощта на Организацията на Договора за колективна сигурност за стабилизиране на положението в Казахстан, респективно влизането в страната на руски военни части. Тази вечер започват серия от разговори между САЩ и Русия в Европа във връзка с разполагането на руски войски близо до границата на Украйна. Руският президент Владимир Путин постави като условие за деескалацията гаранции от Запада, че ще намали военното си присъствие в Източна Европа.

"Ако Антъни Блинкен толкова обича уроци по история, нека вземе под внимание следния: Когато в дома ви влязат американците, понякога е много трудно да останете живи, без да бъдете ограбени или изнасилени. Само че за това ни учи не само най-новата история, а всички 300 години на американската държавност. Много за това ще разкажат индианците на северноамериканския континент, корейците, виетнамците, иракчаните, панамците, югославяните, либийците, сирийците и мнозина други нещастници, на които не им провърви да видят у "дома" си тези неканени гости", заявяват от дипломатическата мисия.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във