Банкеръ Daily

Свят

Руско-японски тест за Ковид-19 дава 100% точен резултат за 30 минути

Русия започна експресно тестване за коронавируса; 85-те региона на федерацията ще получат над 2 милиона скрининг системи за ускорена проверка, пише "Известия".

Тестовете - руско-японска разработка, дават за 30 минути стопроцентово точен резултат. Купили са ги 40 големи компании от Русия. Според имунолози разширяването на проверките в съчетание със самоизолация е най-добрият начин да бъде спряно разпространението на инфекцията. Точно така постъпи Южна Корея още в ранните фази и успя да възпре епидемията, напомня вестникът.

Над половината жители на Русия - 56 на сто, са усетили спад в доходите си през април, сочи анализ на Райфайзенбанк, цитиран в друга статия от "Известия".

Заради коронавируса месецът е обявен за неработен в Русия. Заплатата на персонала се запазва, но много фирми не плащат бонуси и премии или пращат хората си в неплатен отпуск. Според експерти за възстановяване на жизнения стандарт до нивото от 2019 г. може да потрябват към три години, а само заради неработния април руският БВП ще намалее с 2 процента, посочва изданието.

Гражданите на Русия може да останат без най-необходимите лекарства, защото фармацевтичните компании не искат да ги произвеждат. Както обикновено, нещата опират до печалби и нежелание да се мисли за общественото благо, пише "Свободная преса".

Най-големите руски фармацевтични фирми заявиха, че ще спрат производството на близо 50 жизненоважни и евтини лекарства като парацетамол и ибупрофен. Първо, защото рублата е девалвирана. Второ, производството е станало губещо като цяло, обяснява всекидневникът с конкретни примери.

Едва ли някой в Русия все още храни илюзии, че държавата ще му помогне да се справи с кризата. Изявленията на Владимир Путин и първите лица са издържани в стил "всичко е под контрол и ще преборим всяко зло". На хората обаче още не се предлага никаква ефикасна подкрепа. Гражданите остават без работа, бизнесмените фалират, а цените на храните по магазините постоянно растат, констатира "Свободная преса".

Мащабите на кризата на потребителския пазар поради пандемията от Ковид-19 и мерките срещу нея може да се окажат по-големи от очакваното, предупреждава "Комерсант".

В Русия намаля търсенето на 90 процента от всички стоки и услуги и още шест месеца купувачите ще харчат все по-малко. Към 50 на сто от тях смятат да пестят от храна, облекло, електроника и развлечения. Някои бизнесмени са склонни към най-мрачни прогнози, предричайки закриване на част от предприятията, се казва в материала.

Русия е регистрирала 4774 нови случая на коронавирус през последните 24 часа - спад на броя на новите случаи за трети пореден ден, а общият брой на инфекциите достигна 62 773, предаде Ройтерс като цитира оперативния щаб за борба срещу разпространението на новия коронавирус.

През последното денонощие са починали 42-ма пациенти с коронавируса, с което общият брой на смъртните случаи достигна 555.

Facebook logo
Бъдете с нас и във