Банкеръ Daily

Свят

Руските затвори искат анулиране на условната присъда на Навални

Представител на руската Федерална служба за изпълнение на наказанията (ФСИН) поиска днес московски съд да анулира условната присъда на опозиционера Алексей Навални по дело за измама спрямо фирмата "Ив Роше" и да бъде изпълнена ефективна - три години и половина лишаване от свобода при общ режим, предаде ТАСС.

Според ФСИН критикът на Кремъл системно е нарушавал наложената му мярка за неотклонение - подписка, включително след изписването му от германската клиника, където опозиционерът се лекуваше след отравяне през август в Сибир.

В Московския градски съд започна заседание по дело срещу Алексей Навални за нарушаване на мярка за неотклонение, което заплашва руския опозиционер с около две години и половина затвор, предаде Франс прес.

Четирийсет и четири годишният критик на Кремъл, поставен под стража в Русия при завръщане си от Германия през януари, присъства в съда.

Началото на заседанието беше обявена в 11 ч. местно време, но започна със закъснение от около 20 минути.

Алексей Навални беше конвоиран от предварителния арест „Матроска тишина“ до съдебната зала.

В залата са адвокатите на Навални Олга Михайлова и Вадим Кобзев, съпругата му Юлия, журналисти от печатни медии и представители на двайсетина чуждестранни дипломатически мисии.

Началникът на Московското управление на Федералната служба за  изпълнение на наказанията съобщи, че Навални многократно е нарушавал условната си присъда от три и половина години лишаване от свобода и поиска тя да бъде заменена с ефективна.

Достъпът до съда е блокиран от полицията.

В района бяха задържани повече от 120 души, сочат данни на правозащитната организация ОВД-Инфо.

Facebook logo
Бъдете с нас и във