Банкеръ Daily

Свят

Руските сили щурмуват Северодонецк

Украинския град Северодонецк в Луганска област е почти изцяло обкръжен от руските сили, които се опитват да го щурмуват. Това заяви ръководителят на местната военна администрация Олександър Стрюк, цитиран от АФП.

По думите му опитите за щурм се правят от близки села. "Боеве се водят в село Воеводовка. Украинската армия се опитва  да отблъсне тези атаки, градът се държи, но се усеща как все повече руснаците настъпват" - казва Стрюк. По думите му около 15 000 души са останали в Северодонецк, който преди войната е бил с население от близо 100 000 души. Властите от седмици призовавали хората да напуснат и в момента евакуацията продължава - по около 10 души на ден.

Северодонецк е индустриален център в Луганска област. От близкия град Лисичанск той е разделен от река Донец. И двата града са ключови мишени за настъпващата руска армия.

От своя страна ръководителят на военната администрация в Харковска област Олег Синегубов твърди, че през последното денонощие руските войски в района са нанесли удари по няколко района в град Харков и по други населени места в областта. По думите му ситуацията е сериозна по направлението към Изюм, като в околностите на близкия град Барвинково се водят боеве.

Обстрели е имало и в Запорожка област, където са нанесени удари по гражданската инфраструктура.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във