Банкеръ Daily

Путин:

Руските сили ще са в Казахстан, докато "мисията им приключи"

Руският президент Владимир Путин заяви днес, че нейните сили и тези на нейни съюзнички, изпратени в Казахстан в подкрепа на властите, застрашена по думите му от "международния тероризъм", ще напуснат страната, щом мисията им приключи, предаде Франс прес.

Щом контингентът изпълни функциите си, той ще се изтегли от територията на Казахстан, увери Путин по време на видеоконферентен разговор със своите съюзници, включително казахстанският президент.

Водени от Русия, близо 2030 военни от Организацията на договора за колективна сигурност (ОДКС) бяха разположени в Казахстан по искане на казахстанския лидер.

Руският президент заяви, че неговият съсед и съюзник е станал жертва на "агресия от страна на международния тероризъм". По думите му, тези "банди въоръжени хора", "явно притежаващи боен опит", са обучавани в "центрове в чужбина". Той предупреди, че Москва няма да търпи в постсъветското пространство "цветни революции" - формулировка, с която често се описват въстания, организирани според Кремъл от Запада в бившите съветски републики от 2000-те насам.

"Разбираме, че събитията в Казахстан не са първият и далеч не последният опит за намеса отвън в работите на нашите държави", каза Путин. "Няма да позволим да се разклаща ситуацията у нас и няма да оставим да се осъществят сценарии за т. нар. цветни революции", отсече той.

Facebook logo
Бъдете с нас и във