Банкеръ Daily

Свят

Руските сили отново в опит да обкръжат Северодонецк

В 115-ия ден от нахлуването в Украйна руските сили се опитват отново да напреднат на юг от Изюм в Източна Украйна. Целта им е да обкръжат Северодонецк, съобщава британското министерство на отбраната.

Според украински източници Лисичанск е бил подложен на силен обстрел от руснаците и има жертви. Междувременно Полша призова за седми пакет санкции срещу Русия заради нахлуването й в Украйна.

Според руски медии тази сутрин украинците са изстреляли 30 снаряда по Донецк, който е в ръцете на сепаратистите.

На фона на продължаващите битки в Донбас украинският президент Володимир Зеленски приветства препоръката на Европейската комисия страната му да получи статут на кандидат-членка на Евросъюза. Зеленски пое ангажимент Украйна да спази изискването за реформи и благодари на Еврокомисията за препоръката Киев да получи зелена светлина за преговори за членство. По думите на украинския президент това е историческо постижение за всички, които работят за страната му и на нея ще й остане само да изчака решението на Европейския съвет следващата седмица.

В същото време снощи, на 17 юни, по време на Икономическия форум в Санкт Петербург Владимир Путин обяви, че Русия няма възражения срещу членството на Украйна в Евросъюза, защото това не е военен блок и всяка страна има право да се присъединява към икономически съюзи.
Путин се появи на форума след дълго отсъствие от публични събития и изказването му бе отложено с повече от час заради хакерска атака срещу базата данни за акредитираните лица.

В изказването си Путин подчерта, че икономическият блицкриг срещу Русия е бил предварително обречен, а заклинанията за 200 рубли за долар и крах на руската икономика са само оръжие в информационната борба. Според руския лидер доверието в световните валути е било подкопано заради амбиции и остарели геополитически илюзии.

Руският президент обясни сегашните проблеми, свързани с инфлацията, продоволствената и енергийната сигурност, с безотговорната макроикономическа политика на Г-7.

Путин цитира експертни оценки, според които само преките загуби на Евросъюза от "санкционната треска" за предстоящата година може да надхвърлят 400 милиарда долара. Ето защо руският лидер предрече смяна на европейския елит в недалечна перспектива.

"Евросъюзът окончателно загуби своя политически суверенитет, а неговите бюрократични елити играят по чужда свирка и причиняват вреда на собственото си население, икономика и бизнес", допълни руският президент.

Той упрекна САЩ, че след като са обявили победа в Студената война, се самопровъзгласили за пратеници на Господ на Земята, без да имат задължения, а само интереси. "Те сякаш не забелязват, че през последните десетилетия на планетата се оформиха нови мощни центрове, които все по-силно заявяват присъствие" - обърна внимание руският президент. В същото време той приветства появата на нов световен ред, в който Русия влиза като силна суверенна нация.

"Очевидно е, че правилата и същността на този ред ще се определят от силни суверенни държави, а останалите ще са обречени да бъдат безправни колонии" - обяви в заключение руският президент.

Facebook logo
Бъдете с нас и във