Банкеръ Daily

Свят

Руските сили напредват към центъра на Северодонецк

Сн. АФП

Руските сили напредват към центъра на източния украински град Северодонецк, подложен на обстрел от седмици. Там по улиците се водят боеве и "ситуацията е много сложна и тежка", заяви губернаторът на Луганска област Сергий Гайдай, цитиран от Франс прес.

Според него двама души са били ранени днес, когато колата им е била подложена на обстрел. Те са на сигурно място. Трима медици са обявени за изчезнали, добави губернаторът.

"Инфраструктурата на Северодонецк е унищожена, 60% от жилищния фонд не могат да бъдат възстановени", подчерта Гайдай. Той предупреди, че пътят между Северодонецк и съседният град Лисичанск е прекалено опасен за евакуацията на цивилни и за транспортиране на хуманитарна помощ.

Вчера Гайдай съобщи, че руските сили нападат Северодеонецк и заяви, че ситуацията в Лисичанск се е влошила.

Северодонецк, град със 100 000 души население преди руската инвазия в Украйна, беше подложен на артилерийски обстрел от седмици от руската армия и проруските сепаратисти, които се бият на нейна страна. Загинаха десетки цивилни.

Северодонецк и Лисичанск са разположени на над 80 км източно от Краматорск, който стана административен център на украинската област Донбас, след като през 2014 г. подкрепяните от Москва сепаратисти завзеха източната част на въгледобивния регион.

Украинският президент Володимир Зеленски обвини Русия, че е разрушила Северодонецк.

Зеленски каза вчера във видеопослание от Киев, че цялата инфраструктура е разрушена и че са нанесени щети на 90 процента от жилищата. По думите му над две трети от жилищния фонд в града е напълно разрушен.

Руските военни отчаяно се опитват да превземат Северодонецк, каза той. "И не ги интересува колко живота ще коства този опит." Според него нападателите искат да издигнат знамето си на административната сграда на Северодонецк, която се намира на булевард "Дружба на народите", каза Зеленски, "независимо колко горчиво звучи сега това име". Украйна прави всичко възможно, за да ограничи настъплението, каза той. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във