Банкеръ Daily

Свят

Руските лекари не разрешават транспортирането на Навални за лечение в Германия

Видният руски опозиционер Алексей Навални, който е в реанимация след предполагаемо отравяне, няма да бъде откаран в чужбина за лечение, защото според главния лекар на болницата в Омск състоянието му е нестабилно. Това заяви днес неговата говорителка Кира Ярмиш, която окачестви това решение на лекарите като "заплаха за живота му", съобщи БТА.

Лекарите заявиха, че "Навални не може да бъде транспортиран. Състоянието му е нестабилно", заяви Ярмиш в Туитър, като изтъкна, че е изключително "опасно той да бъде оставян в необорудванта болница в Омск, особено предвид факта, че все още не му е направена диагностика".

Според Ярмиш решението на близките на опозиционера не е достатъчно, за да бъде трансфериран в чужбина, тъй като лекарите са против това.
Дясната ръка на Навални, Леонид Волков, заяви, че става дума за "политическо, а не за медицинско решение". "Те чакат токсините да излязат и вече да не могат да бъдат намерени в тялото му. Нито са му правили диагностика, нито анализ. Животът на Алексей е в голяма опасност", написа той в Туитър.

Навални, един от най-яростните критици на Кремъл, пътуваше от Томск за Москва, когато той се почувства зле. Самолетът бе принуден да кацне спешно в Омск, Западен Сибир.

Опозиционерът бе приет в болница в Омск, вкаран в реанимация и свързан за изкуствен респиратор. Съратниците му заявиха, че са убедени, че е станал жертва на умишлено отравяне.

Франция и Германия предложиха вчера да окажат всякаква медицинска помощ на Навали, а медицински самолет бе изпратен през нощта от германска неправителствена организация с цел да откара Навални в Германия.

"Със сигурност е по-добре да е на борда на един модерен самолет, отколкото в болницата в Омск, направете трансфера възможно най-бързо", призова Волков.

Навални е основния опонент на Кремъл. Публикациите му, разобличаващи корупцията на руския елит, са изключително популярни в социалните мрежи.

В миналото Навални вече е ставал жертва на физически нападения. Организацията му и поддръжниците му често са подлагани на натиск и на съдебни процеси.

Facebook logo
Бъдете с нас и във