Банкеръ Daily

Свят

Руските деца ще се учат на финансова грамотност още от детската градина

"Министерството на образованието на Русия, съвместно с Централната банка на страната и Центъра за прилагане на държавната образователна политика и информационни технологии, разработи насоки за учителите в детските градини за развитие на икономическото образование за деца на възраст от пет до седем години. Тези препоръки бяха изпратени до всички региони на Русия," заявиха представители на Министерството на образованието на Русия, цитирани от "Вести Економика".

Финансовата грамотност в предучилищна възраст е насочена към повишаване на пестеливостта на детето, рационалното поведение и оценяването на крайните резултати от трудовата дейност. Икономическото образование в ранна детска възраст позволява оформянето на идея за финансов свят, който може да помогне на детето да стане независим и успешен човек, взимащ компетентни и информирани решения.

„В предучилищна възраст са положени не само основите на финансовата грамотност, но и стимули за учене и развитие през целия живот, поради което програмите за икономическо образование са необходими не само за ученици, но и за деца в предучилищна възраст. Класовете се препоръчва да се провеждат в достъпна и удобна за децата форма – като например театрални представления, приказки, тематични игри в група, образователни уеб търсения. Чрез тях децата ще развият своето усърдие, ефективност, предприемачество, съвест, отговорност и самоконтрол, самочувствие, търсене на най-добрия начин за излизане от ситуацията ”, подчертава Министерството на образованието на Русия.

Насоките към учителите в детските градини съдържат списък на основните понятия, които съответстват на възрастта и личните характеристики на развитието на децата. Програмите акцентират върху труда като основа за разкриване на същността на парите, заключава министерството.

Facebook logo
Бъдете с нас и във