Банкеръ Daily

Свят

Руските атаки в Украйна продължават

Атаките на руските сили в Украйна продължават, съобщи украинската армия във Фейсбук. Продължава настъплението към Киев, най-вече около северната част на украинската столица.

Частната американска спътникова компания Максар (Maxar Technologies) посочи, че на сателитни кадри, разпространени вчера, се вижда, че руските военни части продължават да се разполагат все по-близо до Киев и извършват артилерийски обстрел по жилищни райони, информира Ройтерс. На кадри се виждат също така дълги колони с автомобили, с които хората се опитват да напуснат Киев, а на други кадри се виждат продължаващи пожари на летище "Антонов".

В опит да блокират град Чернихов от югозапад руските части се стремят да превземат градовете Шестовится и Михайло-Коцюбинске, разположени на около 15 км разстояние от Чернихов.

Украинският президент Володимир Зеленски заяви вчера, че при обстрел е бил повреден важен водопровод близо до Чернихов, което означава , че градът с население 280 000 жители може да остане без вода.

Около 70 процента от източноукраинската Луганска област е окупирана от руските войски, каза губернаторът на областта Сергий Хайдай, цитиран от ДПА. Районите, които са под контрола на Киев, са подложени на постоянен обстрел и десетки цивилни са убити или ранени. Губернаторът написа във Фейсбук, че няма хуманитарни коридори, по които населението безопасно да напусне областта.

Въоръжените сили на Руската федерация са извели от строя 3491 обекта на украинската военна инфраструктура от началото на "специалната военна операция" на Русия в Украйна, предаде ТАСС, цитирайки говорителя на министерството на отбраната на Русия генерал-майор Игор Конашенков. Унищожени са 123 безпилотни летателни апарата, 1127 танка и други бойни бронирани машини, 115 реактивни системи за залпов огън, 423 артилерийски оръдия и миномети, над 900 единици специална военна автомобилна техника, каза Конашенков.

Тази сутрин е нанесен удар с високоточно оръжие с голям обсег по обекти на украинската военна инфраструктура. Изведени са от строя военното летище Василков и главният център за радиоразузнаване на въоръжените сили на Украйна в Бровари.

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във