Банкеръ Daily

Свят

Рускиня се разболя повторно от Ковид-19

Руски лекари съобщиха, че лекуват жена, която вероятно се е заразила за втори път с новия коронавирус, след като преди това се е възстановила, съобщи Асошиейтед прес.

Жената била изписана от болница в гр. Улан Уде в Сибир, където била лекувана от Ковид-19 и дала отрицателен резултат на тест за новия коронавирус в началото на април. Две седмици по-късно отново се проявили дихателни симптоми и при направения тест се оказало отново, че жената е заразена с новия коронавирус. Тя отново била приета в болница, където в момента се лекува, каза главният лекар на болницата Татяна Симбелова.

"Въпросът е дали това е нова инфекция, защото са минали 15-16 дни от изписването й и дихателните симптоми се проявяват или болестта просто се е върнала. В момента това не е ясно", каза лекарката.

Според Световната здравна организация няма изследвания, които да доказват, че пациентите, които са се възстановили от коронавируса, са имунизирани срещу нова зараза. В петък Русия съобщи за 262 000 заразени с новия коронавирус и 2418 смъртни случая на заболели.

Колко дълго човек продължава да е носител на новия коронавирус, засега е неизвестно, заяви на пресконференция в онлайн формат ръководителката на руската Федерална медико-биологическа агенция Вероника Скворцова.

"Трябва да се отбележи, че колко дълго човешкият организъм е носител на новия коронавирус, досега не е установено - каза тя. - С това в момента се занимават учени в много страни по света. Въпросът е в това, че неоткриването на вируса в носната кухина и хранопровода не означава, че той не присъства в организма."

Скворцова допълни, че в редица страни са регистрирани случаи с оздравели пациенти, които два пъти са дали отрицателни проби за новия коронавирус, но въпреки това по-късно отново са били засегнати от COVID-19, предадоха ТАСС и БТА.

"Причините за тези положителни проби може да са две - повторна инфекция или реактивиране на вируса в организма", отбеляза тя.

Facebook logo
Бъдете с нас и във