Банкеръ Daily

Свят

Руският сговор с талибаните не може повече да бъде пренебрегван

Американски военни в Афганистан

Британският и американският печат продължават да пишат за разследването на предполагаеми операции на Русия в Афганистан, при които било плащано на талибани, за да нападат военни от западната коалиция.

"Руският сговор с талибаните не може повече да бъде пренебрегван от критиците на правителството", извежда в заглавие в. "Телеграф".

Великобритания изтегли своя контгинтент от Афганистан през 2014 г., но има там свои военни, които да помагат на местните сили за сигурност. Американците пък намалиха операциите си на първа линия през 2016 г., но също оставиха хиляди войници в страната, припомня британският всекидневник.

Президентът Доналд Тръмп, който е решен да оттегли САЩ от проблемни райони по света, договори с талибаните споразумение, но не и прекратяване на огъня. Вместо това беше договорено "намаляване на насилието" с ясното разбиране, че двете страни няма да се нападат една друга.

Сега излиза наяве, че руските тайни служби са подкупвали талибански командири да нарушават това споразумение. Разузнавателно звено на ГРУ, което стои зад опита за убийство на двойния агент Сергей Скрипал в английския град Солсбъри, е предлагало парични суми на афганистански бойци, за да убиват британски и американски войници, посочва "Телеграф".

Макар президентът Тръмп да казва, че не е знаел за тази дейност, силите за сигурност от двете страни на Атлантика я потвърдиха, подчертава "Телеграф". Руснаците отричат и обвиняват американския в. "Ню Йорк таймс", където тази история първо се появи, че разпространява "фалшиви новини". Но както видяхме при събитията в Солсбъри, те отричат всичко, коментира изданието.

Талибаните също твърдят, че информацията не е вярна, и припомнят, че в миналото не са имали нужда от оправдание, за да убиват войници окупатори, но сега са обвързани със споразумението от Доха. Това е обратното на случилото се през 80-те години на миналия век, когато западни агенти въоръжаваха и плащаха на групи, които впоследствие се превърнаха в талибанското движение, за да водят война със съветските войски в Афганистан, отбелязва "Телеграф".

Фактът, че след тези шокиращи разкрития левите сили започнаха да нападат американския президент Доналд Тръмп и британския премиер Борис Джонсън, вместо истинския виновник в Кремъл, говори много за извратената реалност на съвременната политика, коментира всекидневникът.

В днешен материал на водещо място в. "Ню Йорк таймс" пише, че през февруари Тръмп е получил писмена сводка за вероятни руски премии за убийство на западни военни в Афганистан, по данни на запознати служители. Направеното от четирима журналисти разследване на изданието за предполагаемата руска операция се фокусира отчасти върху убийството на трима американски морски пехотинци при експлозия на камион миналата година.

Новата информация се появи, докато вчера Белият дом се опита да омаловажи оценката на разузнаването, че Русия се опитва да насърчава и да възнаграждава убийства, отбелязва американският всекидневник. От президентството включително повториха твърдението, че Тръмп никога не е бил уведомяван по въпроса, и определиха заключенията като спорни и съмнителни.

Но това становище се сблъска с разкритието на двама служители, че разузнаването още преди месеци е включило информацията в ежедневната сводка за президента. Единият източник казва, че информацията е фигурирала в доклад от края на февруари, а другият цитира конкретна дата - 27 февруари.

Темата е била повдигната в статия в поверителния бюлетин на ЦРУ "Уърлд интелиджънс ривю" от 4 май.

Сега демократите в Конгреса настояват всички негови членове да бъдат осведомени подробно по въпроса, а Белият дом създаде малка група от републиканци, приятелски настроени към президента, която да започне да обяснява позицията му.

Facebook logo
Бъдете с нас и във