Банкеръ Daily

Свят

Руският патриарх ще пристигне в Белград за откриването на храма "Свети Сава"

Главата на Руската православна църква патриарх Кирил ще пристигне в Белград през октомври за откриването на храма "Свети Сава", съобщи днес сръбският президент Александър Вучич, цитиран от ТАСС.

Очаква се на тържественото откриване на най-големия в Сърбия храм през октомври да дойдат много гости от цял свят. Сръбските медии съобщават, че храмът ще бъде открит от президентите на двете страни Вучич и Владимир Путин, но засега информацията не е потвърдена официално.

По време на посещението си в Сърбия през януари миналата година президентът Путин съобщи, че Русия е отпуснала допълнителни средства за строителството на храма. Размерът на помощта е пет милиона евро, посочи той.

От 2015 г. по нареждане на руския президент Россотрудничество е генерален координатор на работите по оформлението на вътрешната част на храма. Финансирането се осъществява за сметка на извънбюджетни средства, предоставяни от руски компании с бизнес в Сърбия, отбелязва агенцията.

Площта на храма е 7570 кв. метра, диаметърът на купола - 35 метра, а височината - 65 метра. Според преданието още през 1594 г. било решено храмът да бъде построен на мястото, където турците изгорили мощите на Свети Сава. Строителството започнало през 1894 г., но след дълги години на планиране и съгласуване, след прекъсване по време на Втората световна война, чак през 2004 г. се състояло официалното откриване на все още незавършения напълно храм.

В знак на благодарност за подкрепата на руската страна, по време на посещението си в Москва през декември 2017 г. Вучич покани Путин заедно да открият храма. Вучич подчерта, че храмът ще стане символ на братството и дружбата между Русия и Сърбия, припомня ТАСС. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във