Банкеръ Daily

Свят

Руският парламент одобри закон за контрасанкции срещу САЩ и "неприятелски държави"

Съветът на Федерацията, горната камара на руския парламент, одобри с единодушие закон за контрасанкции срещу САЩ и други "неприятелски държави", предаде ТАСС.

Нормативният акт, озаглавен "За мерките за въздействие/противодействие на неприятелските действия на Съединените американски щати и други чуждестранни държави", вече бе одобрен от долната парламентарна камара, Държавната дума, на 22 май.

Според закона правителството може да предприема по решение на президента различни мерки за противодействие, но те не бива да засягат жизненонеобходими стоки, чиито аналози не се произвеждат в Русия и други страни.

Решенията за контрасанкции може да се вземат от президента и по препоръка на Съвета за сигурност на Руската федерация. Предвидена е и процедура за отменяне на контрасанкциите, в случай че отпаднат причините за тяхното налагане, посочва ТАСС.

Агенцията отбелязва, че в хода на дебатите по законопроекта от окончателния вариант са били премахнати текстовете, споменаващи конкретни отрасли, стоки и услуги, а списъкът на възможните мерки за противодействие е бил съкратен.

Контрасанкциите засягат не само "неприятелски държави", но и организации под тяхна юрисдикция, а също длъжностни лица и граждани на тези страни. Законът ще влезе в сила в деня на неговото официално публикуване.

Facebook logo
Бъдете с нас и във