Банкеръ Daily

Свят

Руски зам.-министър се похвали с готова ваксина срещу коронавируса

Готова е първата руска ваксина срещу новия коронавирус, в чието създаване участваха военни специалисти и учени от Националния изследователски център "Гамалея", съобщи ТАСС, като цитира изказване на първия зам.-министър на отбраната Руслан Цаликов пред в."Аргументи и факти".

"Окончателната оценка на резултатите от изпитанията на нашите специалисти и на учените от центъра вече е готова. При изписването си всички доброволци, получили имунитет срещу коронавируса, се чувстваха нормално. И така - първата руска ваксина срещу новия коронавирус е готова", съобщи Цаликов пред изданието.

Пресслужбата на руското министерство на промишлеността и търговията съобщи за ТАСС на 16 юли, че на 30 юни са подадени документи за регистрация на ваксината в министерство на здравеопазването. През юни, след получаване на разрешение, са започнали клиничните изпитания на две форми на ваксината - течна и лиофилно изсушена, разработени от центъра и от звено на министерството на отбраната на Русия. 

Течната форма на ваксината е приложена върху 43-ма доброволци в главната военна болница, а другата субстанция е тествана също върху 43-ма доброволци в Първи московски държавен медицински университет.

Втората фаза на клинични изпитания на ваксината е във финален етап, съобщи във вторник Алексей Кузнецов, помощник на министъра на здравеопазването. Въпросът за регистрацията на ваксината ще се решава след приключване на изпитанията, уточни той.

Facebook logo
Бъдете с нас и във