Банкеръ Weekly

Свят

Руски войници дебаркират в Крим

Руски военни продължават масово да дебаркират в Крим, с което нарушават международни споразумения, заявиха днес украинските граничари, цитирани от Франс прес.

През последното денонощие в Крим са се приземили 10 руски бойни хеликоптера и 8 транспортни самолета, без Украйна да бъде предупредена.

Това е нарушение на двустранните споразумения за статута на руския Черноморски флот, базиран в Крим - според тях Киев трябва да бъде информиран за подобно движение на войски 72 часа предварително, посочва агенцията.

Според същия източник от 1 март в пристанище Севастопол са влезли и 4 руски бойни кораба от Балтийския флот.

Неизвестно чии войници, действащи в полза на местните проруски власти, поеха контрола над част от Крим и обсадиха украинските войници в техните казарми.

Междувременно бившата премиерка на Украйна Юлия Тимошенко заяви в обръщение към нацията, че с "окупацията" на Крим Русия обяви война не само на Украйна, но също така на САЩ и на Великобритания, които са гаранти на украинския суверенитет.

"Владимир Путин знае добре, че като ни обявява война, той обявява война и на гарантите за сигурността ни, сиреч на САЩ ина Великобритания", твърди Тимошенко. Видеозапис с обръщението й е поместен на нейния сайт в интернет.

Русия, САЩ и Великобритания станаха гаранти за териториалната цялост на Украйна през 1994 г., когато бившата съветска република се отказа от ядреното оръжие, напомня АФП. "Русия едва ли ще прекрачи тази червена линия. Ако го стори, ще загуби", подчертава Тимошенко.

Тя изтъква, че "руската агресия" щеше да е невъзможна, ако Украйна бе станала членка на НАТО.

Facebook logo
Бъдете с нас и във