Банкеръ Daily

Свят

Руски сухопътни сили нахлуха в Украйна

Руски сухопътни сили влязоха тази сутрин в Украйна от териториите на Русия и Беларус, заяви украинската гранична охрана и съобщи за първи загинал неин служител от началото на руското нашествие, предаде Франс прес.

"Руски военни автомобили, в това число бронирани, пресякоха незаконно границата в Черниговска, Сумска, Луганска и Харковска област", се казва в комюнике на службата.

Руската армия е извадила от строя противовъздушната отбрана на Украйна и е обезвредила инфраструктурата на украинските военновъздушни сили, съобщи агенция Интерфакс, цитирайки руското министерство на отбраната.

"С високоточни средства за поразяване се извеждат от строя военната структура, обекти на ПВО, военни летища, авиацията на въоръжените сили на Украйна", заявили в министерството.

По-рано днес руското министерство на отбраната заяви, че руските въоръжени сили са използвали високоточни боеприпаси срещу военната инфраструктура на Украйна. Министерството подчертава, че не са били нанесени удари по украински градове и цивилни граждани не са били застрашени.

Рано днес руският президент Владимир Путин заяви, че е взел решение да проведе специална военна операция във връзка със ситуацията в Донбас. Той заяви, че плановете на Русия не включват окупация на украински територии.

Кметът на украинската столица Виталий Кличко заяви по телефона пред репортер на германския вестник "Билд", че ситуацията в Киев засега е под контрол.

"Ситуацията в Киев засега е под контрол, но, разбира се, хората са притеснени. Ние сме във война и се борим за страната си, но се нуждаем от подкрепата на целия свят и от наистина незабавно от болезнени санкции срещу Русия."

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във