Банкеръ Daily

Свят

Руски съд спря за 30 дни Каспийския газов консорциум

Руски съд разпореди на Каспийския газов консорциум (CPC), един от най-големите тръбопроводи в света, да спре операциите си за срок от 30 дни, предаде Ройтерс.

Консорциумът, който обслужва около 1 на сто от петрола в света и включва компании като "Шеврон" и "Ексън", съобщи, че решението идва след проблеми като петролни разливи и ще се съобрази със съда, но ще обжалва решението.

По данни на Ройтерс тръбопроводът е работел поне до следобеда на 5 юли, но няма данни дали операциите са продължили и на следващия ден.

Проверка от страна на руските власти установила, че документацията за действия при извънредни обстоятелство е непълна, посочват от CPC. Властите дали на консорциума до 30 ноември да реши проблема, но местните власти неочаквано поискали тръбопроводът да спре работа, а съдът уважил искането им, посочва ДПА.

През миналата година по тръбата са изнесени 54 милиона тона казахстански петрол чрез терминал на Черно море. Капацитетът му е 67 милиона тона и през него минава около 80 на сто от казахстанския петрол.

Казахстанският президент Касим-Жомар Токаев наскоро предложи да увеличи доставките на газ и петрол към ЕС, за да намали ефекта от намалените руски продажби.

Facebook logo
Бъдете с нас и във