Банкеръ Daily

Свят

Руски служби щели да тровят чешки общинари заради демонтирането на съветски паметник

Диалогът между Русия и Чехия трябва да се гради на взаимно уважение и Москва прави всичко възможно, за да не допусне напрегнати отношения с Прага. Това заяви говорителката на руското външно министерство Мария Захарова в ефира на радио "Ехото на Москва", предаде ТАСС.

Захарова коментира публикация в чешки медии, според която в страната уж пристигнали хора от руските тайни служби с цел да отровят служители, отговорни за свалянето на паметника на съветския маршал Иван Конев в Прага, уточнява агенцията.

Тя добави, че смята за странна позицията на чешката страна, преименувала площада, на който се намира посолството на Москва в Прага, наречен вече с името на руския опозиционен политик Борис Немцов.

"Защо чрез преименуване на адреса на посолството да се подкрепя опозицията в друга страна? Това е някаква много странна логика", заяви говорителката и изрази съжаление, че по този начин "въпросът е политизиран".

Чешкото сп. "Респект" помести по-рано разследване, според което гражданин на Русия пристигнал в Чехия със смъртоносна отрова, за да отрови пражки общински служители. Изданието твърди, че кметовете на Прага и на един от градските райони получили охрана заради съобщения, че са застрашени от отравяне. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че съобщенията на чешките медии наподобяват вестникарска измислица, пояснява ТАСС.

Facebook logo
Бъдете с нас и във