Банкеръ Daily

Свят

Руски сили влязоха в Ракка - бившата "столица" на "Ислямска държава"

Руски сили влязоха в град Ракка, бившата "столица" на "халифата" на "Ислямска държава" в Сирия, запълвайки за пореден път вакуума, създаден след решението на президента Доналд Тръмп да изтегли американските войски от Северна Сирия, предаде Ройтерс.

Телевизия "Звезда" на руското министерство на отбраната показа кадри, на които руски войници, посрещнати от сирийски деца, разтоварват от камиони пакети с хуманитарна помощ, на които пише "Русия е с вас".

Преди две години Ракка беше превзета от американските войски и съюзниците им - оглавената от сирийските кюрди коалиция, и това беше най-голямата победа в кампанията на Вашингтон срещу "Ислямска държава" в Сирия. Откакто Тръмп внезапно обяви изтегляне на американските сили, Москва бързо навлиза в районите, където преди действаха американските войски.

Цитиран от агенция РИА "Новости" служител на руското министерство на отбраната каза, че в Ракка руските военни раздават хуманитарна помощ, а военни лекари предлагат медицинска помощ на жителите.

Работата по разчистване на града от отломките и прочистването от мини и бомби не е приключила, освен това има недостиг на чиста вода, лекарства и храна, допълни той.

Русия полага усилия да намали броя на нападенията на кюрдски въоръжени групировки в границите на турската зона за сигурност в Сирия, заяви междувременно днес за Анадолската агенция турският министър на отбраната Хулуси Акар, предаде ТАСС.

"Въпреки положените усилия има сериозни атаки. Но ние поддържаме контакт с руската страна на равнище военни ведомства, обсъждаме това. И трябва да се каже, че благодарение на усилията на Русия броят на атаките намаля", каза Акар.

Министърът припомни, че Анкара и Москва подписаха меморандум, според който руската страна се задължи да изтегли кюрдските формирования от границата и от турската зона за сигурност.

"Говореше се за изтеглянето на 34 хиляди бойци. Но независимо от добрите намерения и усилия, не всички са напуснали зоната. Сега под наш контрол се намира територия с широчина 145 километра и дълбочина 30 километра. Освен това заедно с руснаците патрулираме в 10-километровата крайгранична зона. До момента сме осъществили над 10 патрулирания", съобщи Акар.

На 22 октомври президентите на Турция и Русия Реджеп Тайип Ердоган и Владимир Путин приеха в Сочи меморандум за съвместни действия за уреждане на ситуацията в Североизточна Сирия. Съгласно този документ от 23 октомври руска военна полиция и сирийски граничари бяха въведени в райони, граничещи със създаваната от Турция 30-километрова зона за сигурност. На 1 ноември руски и турски военни проведоха първото съвместно патрулиране на изток от река Ефрат.

Facebook logo
Бъдете с нас и във