Банкеръ Weekly

Свят

Руски ракети притесниха Германия

Ракета "Искандер"

Решението на Русия да разположи за постоянно ракети, способни да носят ядрено оръжие, в района на Калининград, ще навреди на европейската сигурност, заяви германският външен министър Зигмар Габриел пред руската агенция "Интерфакс".

През октомври Русия съобщи, че е разположила в анклава Калининград, който граничи с Полша и Литва, балистични ракети "Искандер", както и противовъздушни системи С-400. Според твърденията на Москва те щяха да бъдат използвани за рутинни учения, но западни наблюдатели са притеснени, че могат да останат за постоянно там.

Някои модификации на "Искандер-М" са в състояние да достигат цели на 700 км разстояние, което поставя германската столица Берлин в обсега им, отбелязва Ройтерс. През януари Литва съобщи, че планира изграждането на двуметрова ограда по границата си с Русия, изтъквайки по този начин безпокойството си от все по-агресивното поведение на съседката си, припомня агенцията. При посещението си в Литва на 2 март Зигмар Габриел пое ангажимент германските войски да останат в страната толкова, колкото е необходимо. В интервюто си пред "Интерфакс" обаче германският външен министър отхвърли руските критики по повод разгръщането на 4000 войници на НАТО в Полша и Прибалтика, сред които и 400-те германци в Литва.

"Германия и другите страни от НАТО не бяха първите, които влязоха в балтийския регион", каза той, като посочи, че броят на войниците на алианса в региона е незначителен на фона на масивните руски сили.

Междувременно Пентагонът за първи път публично обвини Русия, че е разположила крилата ракета с наземно базиране. Генерал Пол Селва, заместник-председател на Съвета на началник-щабовете на въоръжените сили на САЩ, отбеляза пред комисия на Камарата на представителите, че разполагането на ракета от този тип нарушава "духа и замисъла" на Договора за ликвидиране на ракетите със среден и по-малък обсег от 1987-а. По думите му това е риск за повечето обекти на САЩ в Европа и действието е преднамерен опит от руска страна да се създаде заплаха за НАТО.


 

Facebook logo
Бъдете с нас и във