Банкеръ Daily

Свят

"Руски партизани" поеха отговорност за убийството на Дугина

Иля Пономарьов

Отговорност за смъртта на Дария Дугина пое руска партизанска организация. Бившият депутат в руската Дума Иля Пономарьов, който в момента живее в Киев, в ефира на опозиционния канал "Утро февраля", обяви, че е бил упълномощен да прочете изявление на Националната републиканска армия, която се бори против властта на руския президент Владимир Путин.

"Ние - руски активисти, военни и политици, сега партизани и бойци от Националната републиканска армия, поставяме извън закона войнолюбците, грабителите и потисниците на руските народи. Обявяваме президента Путин за узурпатор на властта, военнопрестъпник, който измени Конституцията, започна братоубийствена война между славянски народи и изпраща руските войници на сигурна и безсмислена смърт", гласи част от посланието на организацията.

Пономарьов добави, че партизани на територията на Русия са в готовност да извършат и други подобни атаки срещу високопоставени държавни представители, олигарси, свързани с Кремъл, както и срещу членове на силите за сигурност на Руската федерация.

Преди това украинският президентски съветник Михайло Подоляк отрече Киев да е замесен във взривяването на автомобила на Дугина. "Подчертавам, че Украйна със сигурност няма отношение към това", каза Подоляк, цитиран от украинското издание "Лига.нет".

"Ние не сме престъпна държава, каквато е Руската федерация, и още по-малко терористична държава", подчерта Подоляк. По думите му бомбеният атентат свидетелства за борбата за власт и влияние на различни групировки вътре в Русия.

Според Следствения комитет на Русия убийството на Дугина е планирано и носи поръчков характер.

Предположение за украинска следа в случая беше изказано по-рано от ръководителя на самопровъзгласилата се Донецка народна република Денис Пушилин и Владимир Рогов от назначената от Русия военно-гражданска администрация на Запорожка област.

Даря Дугина беше дъщерята на Александър Дугин - виден идеолог на руския национализъм и сред хората от близкия кръг на руския президент Владимир Путин, смятан за един от архитектите на анексирането на Крим през 2014 г. и поддръжник на нашествието срещу Украйна. Тя беше убита през уикенда при експлозия на джипа, с който се е движила в покрайнините на Москва. Според анализатори истинската цел на атентата е бил Александър Дугин. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във