Банкеръ Daily

Свят

Руски опозиционер бяга от арест, ще идва във Варна

Известният руски опозиционен политик Дмитрий Гудков обяви в неделя, че е напуснал Русия и е заминал за Украйна, за да избегне арест по фалшиви според думите му криминални обвинения, съобщи Асошиейтед прес.

Гудков написа във Фейсбук, че източници от Кремъл са му казали, че ако не напусне страната, скалъпеното криминално разследване ще продължи до ареста му. 

Миналата седмица опозиционерът беше задържан в извънградската си къща във връзка с разследване за пари, които се твърди, че дължи на градската община за наем на офисни помещения. В четвъртък той беше освободен, без да му бъдат повдигнати обвинения.

Според Гудков разследването има за цел да му попречи да се кандидатира на парламентарните избори през септември тази година.

Агенцията коментира, че руските власти продължават с действията си за смазване на опозицията преди изборите за парламент. Миналата седмица съд изпрати друг опозиционер, Андрей Пивоваров, в затвора за два месеца в очакване на проверка за действията му като ръководител на групата "Отворена Русия", която властите определиха като нежелана организация. Пивоваров обяви разпускането на групата няколко дни преди ареста си.

В интервю за РИА Новости Грудков потвърди, че действително е напуснал Русия и от Киев планира да замине за Варна, където са родителите му, предаде БНР.

Гудков и леля му Ирина Ермилова бяха задържани на 1 юни, като им се вменява причиняване на имуществена вреда - неплащане на дълг по договор за аренда на нежилищно помещение. Московските власти уточниха, че делото засяга фирма на родителите на Гудков, но той отрича да има общо с нея. Бащата на Гудков също е бивш депутат.

Според адвоката на младия политик нанесените щети по делото за неплащане на наема, за които подозират Гудков, надвишава 1 млн. рубли (11 287 евро). Според руското законодателство тази сума е призната за "особено голям размер".

Facebook logo
Бъдете с нас и във