Банкеръ Weekly

Разследване на Американския конгрес, продължило две години, доказа:

Руски олигарси заобикалят санкциите чрез US-пазара за изкуство

S 250 94117a58 8035 4f6d 8726 d815f415c9f2
S 250 d4fb3b36 dbd7 40df a15c c7a15531d57d

Влиятелни руски олигарси най-изненадващо са открили нов начин да заобиколят санкциите, наложени от Вашингтон на Москва. В много голяма степен, далаверата е благоприятствана от свободата на американската арт индустрия, в която регулациите са по-скоро ритуални. Това е "магистралният" извод в поредния доклад на Конгреса, плод на двегодишно разследване.

 

Документът е 150 страници, а работата по съставянето му е ръководена от двама сенатори Роб Портман и Том Карпър, съответно - председател и заместник-председател на Постоянната подкомисия за разследвания. Проследени са редица сделки за произведения на изкуството (минимална стойност 18 милиона долара), "тръгващи" от американски аукционни къщи и частни продавачи и "пристигащи" в три фирми бушони, свързани с руските строителни и енергийни магнати Аркадий и Борис Ротенберг.

Братята попадат в полезрението на Вашингтон заради милионите, които "печелят" от договори, сключени при подготовката на Олимпиадата в Сочи. През март 2014 г. активите им в САЩ са замразени. Мярката е част от санкциите, наложени на Русия от администрацията на Барак Обама заради анексирането на Крим. По-късно - сякаш напук - Путин възлага на Аркадий Ротенберг да построи моста, свързващ Русия с континентален Крим.

В доклада на разследващите са

цитирани над един милион документа,

интервюта с над двадесет души и са проучени данни от четирите най-големи аукционни къщи в Съединените щати. Установено е, че братята Ротенберг са успели да се възползват от неособено строгите закони, регулиращи американската арт индустрия. И още - че те са "само върхът на айсберга“.

Към днешна дата, глобалният арт пазар се оценява на около 64 млрд. долара. А по данни на Art Basel и UBS Global Art Market Report 2020, пазарът в Съединените щати представлява 44% от него.

Разследващите твърдят, че братята Ротенберг използват три подставени дружества - Highland Business Group Limited, Highland Ventures Group Limited и Advantage Alliance. Те купуват произведения на изкуството, като се опитват да скрият участието си в сделките зад московския консултант и търговец на изкуство Григорий Балцер. Той има американско гражданство и купува за братята чрез свое подставено дружество - Steamort Limited. Разследващите са

проследили пътя най-малко на 16 картини,

включително и на „La Poitrine“ на Рене Магрит, купена през май 2014 г. за 7.5 млн. долара.

Адвокатите на Балцер категорично отричат обвиненията, като посочват, че нито клиентът им, нито агенцията му „Baltzer“ са сключвали каквито и да било сделки с Борис или Аркадий Ротенберг или пък са ги представлявали по някакъв начин.

От „Baltzer“ твърдят, че ръководят действията си и ще продължават да го правят, съобразявайки се със санкционния списък (SDAC) на Министерството на финансите на САЩ и на Службата за контрол на чуждестранни активи (OFAC).

"Ако се направи справка със списъка на OFAC ще се види, че сме действали по отговорен начин. Highland не попада под санкциите на OFAC. При изготвянето на доклада си, от Постоянната подкомисия за разследвания са разчитали на непроверени слухове, които противоречат на данните в OFAC. „Baltzer“ не могат да бъдат обвинявани, че разчитат на информация от Службата за контрол на чуждестранните активи (OFAC). Конфликтът между американските институции трябваше да се разреши, без „Baltzer“ да се превръщат в изкупителна жертва“, се казва в специалното изявление на агенция „Baltzer“.

Според корифеите от проверените аукционни къщи,

сделките на „Baltzer“ не били необичайни.

Консултантите на „Сотбис“ са категорични, че в случая подставени фирми няма. Произведенията на изкуството се купуват от легални "играчи", парите се превеждат по банков път и не съществуват законови основания за разкриване източника на средствата. От „Кристис“ също подчертават, че сделките на „Baltzer“ се вписват в разбиранията им какъв трябва да е профилът на подобен посредник (купувач) и какви операции принципно извършва той.

От Постоянната подкомисия за разследвания обаче са категорични - и преди налагането на санкциите, и след това паричните потоци на Ротенберг се движат по една и съща схема: излизат от Highland Ventures или Steamort Limited - минават през сметка на „Baltzer“ в „Барклис банк“ в Лондон - и стигат до определена аукционна къща в Ню Йорк. Накрая от „Baltzer“ вписват името на произведението на изкуството в съответните регистри и всичко приключва.

От подкомисията са обявили, че

сенатор Портман иска да разследва случая,

„защото силно подкрепя независима и демократична Украйна“, нападната през 2014 г. от Русия в пълно нарушение на международното право. „Изкуството представлява сериозен процент от инвестиционните портфейли на много богати хора. Това е актив, който те могат да използват, за да крият в него парични потоци или да ги местят в различни краища на света. Ако пазарът на изкуство в САЩ се възприема като място, където лесно могат да се изпират мръсни пари, тогава той няма как да не привлича престъпници“, казва Портман.

Поради тази причина, разследващите препоръчват Конгресът да внесе изменения в Закона за банковата тайна. Целта е фирмите, които посредничат при сключването на сделки с изключително скъпи произведения на изкуството, също да попаднат под ударите на превантивните мерки срещу изпирането на пари.

В Европейския съюз наскоро бяха въведени подобни правила: когато се извършва сделка с произведение на изкуството за над 10 000 евро, задължително се проверяват три обстоятелства: кой купува, кой продава и кой е действителният меценат.

В САЩ подобен режим все още не е въведен, заради което

арт пазарът представлява "страхотна вратичка"

в общите усилия за борба с това престъпление.

Друга „вратичка“, регистрирана от разследващите, се оказва времето между обявяването на санкциите от Белия дом през 2014 г. и реалното им налагане от Министерството на финансите. Това са четири дни, за които братята Ротенберг успяват да преведат по свои сметки в Русия общо 122 млн. долара.

„Министерството на финансите трябва да предприеме необходимите действия както за обявяване, така и за реално налагане на санкциите, за да няма възможност те да бъдат безнаказано избегнати“, се казва в доклада. Препоръчва се също така да се обмисли дали да не бъдат санкционирани и членове на семейството на „чувствителните“ лица.

Освен това, докато е вървяло разследването, през август 2019 г. братята Ротенберг са закрили едно от депата си в Германия, в което са съхранявали закупените картини. Складираните произведения са били качени на кораби и са отплавали в посока Русия.

Facebook logo
Бъдете с нас и във