Банкеръ Daily

Свят

Руски министър, разследван за "Виваком", арестуван заради подкуп от 2 млн. долара

Алексей Улюкаев

Руският министър на икономиката Алексей Улюкаев е арестуван по подозрение, че е получил подкуп от 2 милиона долара за издаване на положителна оценка, по силата на която петролната компания Роснефт е придобила 50 процента от Башнефт, предаде Ройтерс, като цитира руския следствен комитет.

Улюкаев е председател на Надзорния съвет на банка ВТБ, чиято дъщерна "ВТБ Капитал" е организатор на продажбата на контролния пакет от "Башнефт".

Министърът в момента е разследван и за отпуснати необезпечени кредити от ВТБ, сред които и кредитът към Viva Telecom, компанията придобила InterV Investment - непряк собственик на БТК.

Улюкаев е най-висшият държавен служител, арестуван в Русия след опита за преврат през 1991 г., посочва Ройтерс.

Следственият комитет, който се отчита пряко пред президента Владимир Путин, съобщи, че предстои на Улюкаев да бъдат предявени обвинения. Той е бил задържан през нощта, веднага след като е бил разпитан.

Ройтерс отбелязва, че не е ясно в какво точно е заподозрян министърът.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков каза пред ТАСС, че обвинението срещу него е сериозно. "Във всеки случай само съдът може да вземе решение", добави той.

Контролираната от Кремъл компания Роснефт купи 50 процента от Башнефт за 330 милиарда рубли (5 милиарда долара) през октомври, отбелязва Ройтерс.

Facebook logo
Бъдете с нас и във