Банкеръ Daily

Свят

Руски милиардер и сенатор бе арестуван в Ница

Високопоставеният руски сенатор и бизнесмен Сулейман Керимов е бил арестуван от френската полиция в Ница връзка с дело за укриване на данъци, съобщи служител от френската прокуратура, цитиран от Ройтерс.

Керимов заема 21-во място в класацията на списание "Форбс" за най-богатите бизнесмени, като състоянието му се оценява на 6,3 млрд. долара. Семейството му контролира най-големия производител на злато в страната - "Полюс".

"Керимов е разпитван по дело, свързано с изпиране на пари от данъчни измами", каза служителят.

ТАСС съобщи, че сътрудници на руското генерално консулство в град Вилфранш сюр Мер са дошли на летището и са успели да се срещнат със сенатора. В момента той е в ареста в един от полицейските участъци в Ница. Няма информация колко дълго може да остане задържан във Франция. Няма и официално съобщение какви са обвиненията на френската страна срещу него.

Москва е информирала Париж, че Керимов е член на Федералното събрание - горната камара на руския парламент, и има дипломатически паспорт и имунитет на територията на другите държави, съобщиха от руското външно министерство.

Според френски дипломатически източник правителствата предоставят имунитет на хора от дипломатически списъци или ако са изпратени в съответната страна със специални мисия. Това обаче не пази от наказателно преследване.

По неофициална информация на Ройтерс разследването е за закупуването на няколко луксозни имота на френската Ривиера чрез кухи дъщерни компании. Така Керимов платил по-малко данъци във Франция.

Facebook logo
Бъдете с нас и във