Банкеръ Daily

Балтийските страни алармират:

Руски кораб подхрани съмнения да спиране на газовите доставки

Представители на балтийските страни по източната граница на НАТО предупредиха за потенциални прекъсвания в енергийните доставки, след като руски кораб неочаквано се появи в региона и предизвика предположения относно намеренията на Кремъл в противопоставянето с Украйна, предаде "Блумбърг".

"Маршал Василевски", кораб, собственост на "Газпром", натоварен с втечнен природен газ, бе изпратен в руския ексклав Калининград за първи път от около две години. Това предизвика въпроси дали Русия се готви за прекъсване на доставките на газ, което би засегнало територията, вклинена между Литва и Полша. От "Газпром" отказаха коментар.

"По отношение на кораба за втечнен природен газ, ние сме наясно с тази информация и наистина работим, за да гарантираме, че нашата енергийна система е готова за всякакви изненади", каза премиерът на Литва Ингрида Симоните пред националната телевизия LRT. "Това не означава, че нещо ще се случи, но трябва да сме подготвени", допълни тя.

Министърът на отбраната на съседна Латвия Артис Пабрикс отиде по-далеч, като каза, че присъствието на кораба за втечнен природен газ е прелюдия към хода на Кремъл за спиране на доставките за самия ЕС.

"Русия скоро ще бъде готова да намали притока на природен газ към ЕС, без да навреди на хората в този регион", каза Пабрикс в публикация в Twitter относно Калининград. "Страхотна новина за всички европейци, които са любители на руския газ", написа той.

Догадките за морските движения са елемент от засиленото напрежение между Русия и западните държави, които заплашиха брутални санкции, ако президентът Владимир Путин ескалира противопоставянето с Украйна. Санкциите на САЩ и Европейския съюз биха имали огромно въздействие върху руските енергийни доставки за Европа, посочва "Блумбърг".

Facebook logo
Бъдете с нас и във