Банкеръ Daily

Разкрития на "Парадайз пейпърс":

Руски компании инвестирали във "Фейсбук" и "Туитър" чрез съдружник на Джаред Къшнър

Юрий Милнер (вдясно) и Марк Зукърбърг

Две руски държавни институции, които са тясно свързани с Владимир Путин, са направили значителни инвестиции в "Туитър" и "Фейсбук" чрез съдружник на Джаред Къшнър, показват разкрития в "Парадайз пейпърс", съобщи "Гардиън"

Инвестициите са направени през руския технологичен магнат Юрий Милнер, който притежава дял от компания, чийто съсобственик е зетят на президента Тръмп и негов главен съветник Къшнър.

Разкритието вероятно ще предизвика тревоги за руското влияние в американската политика и ролята, която социалните медии за изиграли по време на миналогодишните президентски избори. Те повдигат и нови въпроси за компании като "Фейсбук" и "Туитър", както и за Къшнър.

Александър Вершбау, който е бил посланик на САЩ в Москва по времето на Джордж Буш-младши и Бил Клинтън, коментира, че руските държавни институции често са използвани като "инструменти за любимите политически проекти на Путин".

Според Вершбау фактите са притеснителни в светлината на усилията на Русия да подкопае американската демокрация. "Очевидно е имало по-голям план, въпреки че Путин твърди обратното", смята той.

Данните за инвестициите са от "Парадайз пейпърс" - разследване на близо 100 световни медии за изнасянето на пари в офшорни сметки. Няколко европейски издания едновременно публикуваха извадки от 13.4 милиона файла с общ обем от 1.4 терабайта, обработвани близо една година от над 380 журналисти от 67 държави. Документите се простират до 70 години назад във времето.

"Фейсбук" и "Туитър" не са знаели, че инвестициите идват от контролираната от държавата руска банка ВТБ и от финансов клон на държавната енергийна компания "Газпром", твърди Милнер. Говорител на Къшнър е отказал коментар.

Според документите през 2011 г. ВТБ е направила инвестиция от 191 млн. долара в "Туитър". Приблизително по същото време "Газпром инвестхолдинг" финасирала офшорна компания, която на свой ред финансира структура, която държи дялове от "Фейсбук" на стойност 1 млрд. долара.

Парите минават през инвестиционни структури, контролирани от Милнер, който инвестира и в стартъп в Ню Йорк, който Къшнър притежава заедно с брат си. Когато става част от екипа на Тръмп в Белия дом, Къшнър първоначално пропуска да разкрие своето участие в стартъпа.

В поредица от интервюто Милнер обяснява, че финансирането от страна на банка ВТБ не й купува влияние в "Туитър". Той казва, че не е знаел, че "Газпром инвестхолдинг" е имала дялове във "Фейсбук". Според Милнер сделките са малка част от неговото инвестиционно портфолио и са направени, когато отношенията между САЩ и Русия са били много по-топли.

По думите му той е инвестирал в бизнеса на Къшнър единствено по търговски причини, като се е срещал с него само веднъж, и то по време на коктейл в САЩ през 2016 година.

Facebook logo
Бъдете с нас и във