Банкеръ Daily

Свят

Руски и американски самолети почти се сблъскаха над Сирия

Американски и руски бойни самолети се оказали в опасна близост – на между 16 и 30 км едни от други, в небето на Сирия в събота, съобщиха световните агенции.

Американският военен говорител полк. Стив Уорън разказа, че двойка американски и двойка руски изтребители "навлезли в едно и също бойно пространство" и имали буквално визуален контакт помежду си, предаде Би Би Си. Руските самолети за пореден път нарушават работата на въздушните патрули, добави полк. Уорън.

Двете военни сили сега подготвят конферентна видеовръзка, за да обсъдят начините за избягване на конфликт, докато Русия провежда въздушна кампания срещу "Ислямска държава" в Сирия.

Вашингтон определя действията на руснаците като "безразсъдни" и "неразбираеми". Американският министър на отбраната Аштън Картър каза, че очаква скоро да се стигне до споразумение, но определи руската позиция като късогледа от стратегическа гледна точка. "Дори и да продължаваме да не се разбираме в политиката по отношение на Сирия, би трябвало поне да се разберем да направим така, че нашите пилоти да бъдат в колкото е възможно по-голяма безопасност", допълнил Картър.

Руският външен министър Сергей Лавров от своя страна заяви, че САЩ са отказали да изпратят военна делегация в Русия за преговори за по-тясно сътрудничество в боевете в Сирия, както е предложила Москваа също и че Вашингтон е отказал да приеме руска делегация.

Дискусиите ще оформят третия кръг от разговори между двете страни, след като от руското министерство на отбраната казаха, че "имат нови предложения за САЩ по Сирия", съобщи в. "Индипендънт".

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във