Банкеръ Daily

Свят

Руски градове се отказват от военните паради на 24 юни

Дмитрий Песков

Още три руски града решиха днес да отменят планираните за 24 юни военни паради заради пандемията от новия коронавирус въпреки решението на президента Владимир Путин основното събитие в Москва да се състои, предаде Ройтерс.

Пенза, Пятигорск и Якутск съобщиха, че няма да организират военни паради поради опасения от разпространяване на коронавируса.
Десетина други руски града вече взеха подобно решение.

Русия е регистрирала 537 210 заразени с новия коронавирус - третият най-висок брой в света. 7091 от тези хора са починали.

Военните паради в Русия тази година отбелязват 75-годишнината от победата на Съветския съюз над нацистка Германия през Втората световна война. Те обикновено се провеждат на 9 май, но тази година бяха отложени за 24 юни заради пандемията.

Кремъл заяви, че проявява разбиране към решението на отделни населени места да отменят военните паради, и напомни, че заради пандемията областните губернатори са получили допълнителни правомощия.

"Те прилагат тези правомощия, защото, както каза президентът, губернаторите на място имат по-добър поглед върху местната ситуация", заяви говорителят на Путин Дмитрий Песков.

Жителите на Москва ще могат най-добре да се насладят на парада на 24 юни, като го гледат по телевизора, заяви по-рано днес Песков.

"В дадения случай ще може много удобно да се наблюдава парадът в цялата му пъстрота по телевизията, тъй като огромен екип от специалисти телевизионери ще организират пряко предаване", каза говорителят на Кремъл. "Така или иначе на парада на Победата на Червения площад за съжаление няма да могат да дойдат всички желаещи", уточни Песков.

Коментарът на говорителя на Путин дойде след призива на кмета на Москва Сергей Собянин жителите на Москва да не ходят на парада в чест на 75-ата годишнина от победата над нацистка Германия.

Facebook logo
Бъдете с нас и във