Банкеръ Daily

Свят

Руски гиганти участват в развитието на петролната индустрия в Ливан

Ливанският президент Мишел Аун не вижда пречки пред развитието на търговските и икономическите отношения с Русия, съобщи ТАСС.

"По време на предстоящите преговори с руския президент Владимир Путин ще обсъдим двустранното сътрудничество в различни области.Нищо не може да попречи на взаимноизгодното ни партньорство с Русия", заяви Мишел Аун преди предстоящото си официалното посещение в Москва на 25-26 март.

"Имаме силни връзки с Русия през цялата история, те бяха добри дори по време на Съветския съюз, въпреки острата конфронтация между Москва и Вашингтон по това време", добави държавният глава. 

Мишел Аун приветства участието на руските компании "Роснефт" и "Новатек" в развитието на петролната индустрия на страната. Той подчерта, че руските компании работят в Ливан, защото техните предложения са "печеливши и оптимални", предаде ТАСС.

Междувременно държавният секретар на САЩ Майк Помпео, който ще пристигне на посещение в Ливан, се надява да използва първото си посещение там тази седмица, за да засили натиска срещу Иран и неговия ливански съюзник "Хизбула". В петък той ще се срещне с президента Мишел Аун и ще разговаря с председателя на парламента и външния министър - и тримата близки съюзници на "Хизбула". Ще има среща и с прозападния премиер Саад Харири, който не е склонен да се противопоставя на "Хизбула".

Facebook logo
Бъдете с нас и във