Банкеръ Daily

Свят

Руски депутати поискаха преразглеждане на ядрената доктрина на Русия

Група руски депутати поискаха от Кремъл преразглеждане на ядрената доктрина на Русия и промяна на правилата за използване на ядрено оръжие предвид повишеното напрежение със Запада, предаде Асошиейтед прес.

Това стана вчера по време на дебат в комисията по отбраната при Федералното събрание - горната камара на парламента, на който бе предложено съветът за сигурност при руския президент да подготви нова версия на ядрената доктрина. Според руските сенатори в нея следва изрично да се спомене, че Русия ще отговори на атака срещу нея с хиперзвукови и други стратегически неядрени оръжия.

Според сегашната руска военна доктрина Москва може да използва ядрени оръжия в отговор на ядрено нападение срещу нея или нейните съюзници или в случай на агресия с конвенционални оръжия, която застрашава "самото съществуване на държавата".

Цитира се сенаторът Франц Клинцевич, че предложението за преразглеждане на ядрената доктрина е породено от разполагане на силите на НАТО по-близо до руските граници. "Всичко това има за цел да заплашва Русия", казал той.

АП припомня, че в началото на тази седмица президентът Путин председателства среща на военни шефове, на която е било обсъдено решението на САЩ да се изтеглят от Договора за ограничаване на ракетите със среден и малък обсег, подписан през 1987 г. Това е ключово спорзумуение, сдържащо досега надпреварата във въоръжаването.

Facebook logo
Бъдете с нас и във