Банкеръ Daily

Свят

Руски агенти агитирали за бойкот на референдума за името на Македония

Руски агенти в Македония агитират за бойкот на референдума за новото име на страната, съобщава телевизия "Европа", позовавайки се на местното издание "Алсат М".

Според информацията агенти на Кремъл, намиращи се в Македония, провеждат тайна кампания за проваляне на вота, който ще се проведе на 30 септември и е ключов за приемането на югозападната ни съседка в НАТО, а и в Европейския съюз. 

Източници на въпросното издание твърдят, че няколко длъжностни лица от Русия обикалят в страната от  дни. Самоличността им според сведенията е известна на органите на реда, но не се споделят подробности за това каква е конкретно тяхната дейност. Някои от версиите са пропаганда, дезинформация и манипулация на македонски гласоподаватели.

Преди дни в социалните мрежи руски високопоставени лица разкритикува визитите на международните представители в Македония и техните призиви да се гласува с "да" на референдума.

През юни гръцкият министър на външните работи Никос Кодзияс и македонският му колега Никола Димитров подписаха договора за новото име на Македония в присъствието на премиерите на двете държави Алексис Ципрас и Зоран Заев на брега на Преспанското езеро. 

Двете страни се споразумяха за името Северна Македония. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във