Банкеръ Daily

Свят

Руската здравна система е под максимален натиск, заяви Кремъл

Кремъл заяви днес, че руската здравна система е подложена на максимален натиск заради Ковид-19 и в някои райони са запълнени над 90 процента от леглата в болниците, предаде Ройтерс. 

Руските власти съобщиха за рекордните 17 717 нови случая на коронавирус, както и за рекордно много починали вследствие на вируса - 366 души, през последното денонощие. По официални данни общият брой на смъртните случаи, свързани с Ковид-19, се е увеличил на 27 301. Регистрираните заразени в Русия са над 1,581 милиона - страната е на четвърто място в света по този показател.

Руският президент Владимир Путин заяви, че не се планира въвеждането на тотални ограничителни мерки - блокиране в цялата страна - заради пандемията от коронавируса в Русия, цитира думите му “Российская газета“

"Ключовият фактор, който тази година определи глобалната икономическа динамика, беше епидемията от коронавируса. Виждаме пред каква сериозна рецесия са изправени развитите и развиващите се икономики", започна президентът в речта си на форума "Русия призовава!".

Според него за Русия безусловен приоритет е защитата на живота и здравето на населението, въз основа на това действията на властите се настройват по време на пандемия, оформя се пакет от антикризисни мерки, насочени към запазване на работните места и доходите на гражданите.

Общият обем на федералните фондове за подпомагане на бизнеса и гражданите тази година е около 4,5% от БВП, каза държавният глава.

Владимир Путин е убеден, че макар тази цифра да изглежда по-солидна в някои страни, взетите решения са били навременни и ефективни, те са успели значително да смекчат последиците от коронавируса върху руската икономика: спадът й се оказа по-малък, отколкото в много други страни. „Въпреки това, рисковете все още остават, разбира се“, каза президентът, добавяйки, че сега властите са наясно как трябва да действат.

"Не планираме да въвеждаме тотални ограничителни мерки, да започнем така нареченото блокиране в цялата страна, когато икономиката и бизнесът всъщност са напълно спрени", каза държавният глава.

Facebook logo
Бъдете с нас и във