Банкеръ Daily

Свят

Руската ваксина "Спутник V" ще струва 20 долара за двете дози

Ефективността на руската ваксина "Спутник V" превишава 95 процента 42 дена след поставянето на първата инжекция, а цената на международния пазар ще е под 10 щатски долара за доза или 20 долара за необходимите две дози, съобщи ТАСС.

Руският фонд за преки инвестиции, който финансира ваксината, публикува съобщение за цената и ефикасността й в Туитър.

"По този начин "Спутник V" ще бъде два и повече пъти по-евтина от чуждестранните ваксини на основа на технологията мРНК с аналогични показатели за ефективност", заявиха от фонда.

За руските граждани ваксинацията със "Спутник V" ще бъде безплатна. Употребата й ще започне януари догодина.

Ваксината "Спутник V" има лиофилизирана форма, която се съхранява в хладилник при температура от 2 до 8 градуса Целзий.

Ваксината на американската корпорация "Модърна" струва 25-37 долара за доза, а на концерна "Пфайзер" - около 19,5 долара за доза. "АстраЗенека" обяви намерение да продава ваксината си на нетърговска цена около 3 долара по време на пандемията.

"Модърна" обяви ефективност на ваксината над 94 процента, а "Пфайзер" - 95 процента.

В третата фаза на изпитанията на ваксината в Русия участват 40 хиляди доброволци. Непредвидени нежелани реакции не са наблюдавани. Част от доброволците получават болки на мястото на ваксинация, имат грипоподобни симптоми, повишена температура, слабост, главоболие.

Трета фаза клинични изпитания на ваксината "Спутник V" се провеждат също в Беларус, Венецуела, ОАЕ, Индия и други държави.

Унгария започва да изпробва руската ваксина срещу Ковид-19, след като миналата седмица стана първата европейска държава, получила образци от нея. Това обяви днес унгарският външен министър Петер Сиярто.

По думите му Унгария е получила десет дози от "Спутник V" и ще я тества за безопасност и ефективност. Миналата седмица Сиярто каза, че се водят преговори с руските партньори за произвеждането на препарата в Унгария.

Той е казвал също, че Унгария преговаря с три китайски производителя на ваксини и е купила от Китай 2,8 милиона дози противовирусен препарат. Освен това Унгария е резервирала 12 милиона дози от бъдещите ваксини на фармацевтични компании от Европа и САЩ - британско-шведската AstraZeneca, белгийската Janssen и германско-американската на Pfizer-BioNTech.

"Спутник V" не е преминала още пълноценните клинични изпитвания и не е оценявана от Европейската агенция по лекарствата. Тя вече се прилага в Русия сред здравни работници и високорискови групи, припомни АП.

Facebook logo
Бъдете с нас и във