Банкеръ Daily

Свят

Руската пропаганда е главният източник на дезинформация, обяви Европарламентът

Руската пропаганда е главният източник на дезинформация в Европа. Това се казва в приета с голямо мнозинство резолюция на Европейския парламент в четвъртък.

Евродепутатите  са загрижени от „изключително опасния характер на руската пропаганда“, която се е удвоила от януари 2019 г. (998 случая) в сравнение със същия период през 2018 г. (434 случая). Те също категорично осъждат „агресивните действия“ от държави извън ЕС, които се опитват да подкопаят суверенитета на държавите от Западните Балкани в процес на присъединяване към ЕС и държавите от Източното партньорство.

До края на следващата година, в страните членки ще се проведат над 50 президентски, парламентарни или местни избори.  Европейският парламент припомня, че от януари 2019 година случаите на дезинформация, които се приписват на руски източници са нараснали двойно спрямо същия период от 2018 година.

Европейският съюз се бори активно с дезинформацията от 2015 г. насам, когато Европейска служба за външна дейност създаде Оперативната група на ЕС за стратегическа комуникация с Източното съседство, с цел ефективната комуникация на политиките на ЕС спрямо Източното съседство. Преди европейските избори, през октомври 2018 г. Facebook, Google, Twitter и Mozilla, и Microsoft през 2019 г., подписаха Кодекса за поведение, с което се съгласиха доброволно с прилагането на стандартите за саморегулиране за борбата с дезинформацията. През декември 2018 г. Европейската комисия публикува План за действие за борба с дезинформацията.

Преди края на 2020 г., в държавите членки предстои да се проведат повече от 50 президентски, национални, местни или регионални избори.

Facebook logo
Бъдете с нас и във