Банкеръ Daily

Свят

Руската прокуратура иска Навални в затвора

Алексей Навални и съпругата му Юлия

Руската прокуратура обяви, че ще подкрепи в съда искането на Федералната служба за изпълнение на наказанията условната присъда на опозиционера Алексей Навални по дело за измама да бъде сменена с ефективна, съобщи  ТАСС.

Причината е, че  Навални е нарушил многократно миналата година мярката си за неотклонение - подписка, а след приключването на своето лечение в Германия по повод предполагаемо отравяне през август не се е явил за регистрация нито веднъж. В резултат надзорният орган е поискал от съда промяна на наказанието.

През декември 2014 г. московски съд осъди Алексей Навални за измами спрямо фирмите "Ив Роше" и "Многопрофилна процесингова компания" на три години и половина условно с изпитателен срок от 5 години, който впоследствие бе продължен поради закононарушения от страна на осъдения. 

В неделя руската полиция задържа Юлия Навалная, съпругата на критика на Кремъл, за участие в неразрешен от властите протест в Москва.

Повече от 5 000 души са били арестувани по време на вчерашните протести в Русия. Според неправителствени организации задържаните са дори повече, отколкото на демонстрациите миналия уикенд. Международните наблюдатели казват, че общият брой на протестиращите този път е бил по-малък.

На 23 януари по улиците на Русия излязоха десетки хиляди хора, които настояваха за освобождаването на опозиционния политик. За някои този брой е впечатляващ, защото протестите са забранени и участниците ги грози затвор, а освен това заради пандемията мнозина предпочитат да си стоят вкъщи.

В същото време официалните власти в лицето на кремълския говорител Дмитрий Песков всячески омаловажават протестите: "Малко излязоха. А за Путин гласуват много," обяви той.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във