Банкеръ Daily

Свят

Руската православна църква прекратява връзките си с александрийския патриарх

Теодор Втори (вляво) и руският патриарх Кирил през 2017 г.

Руската православна църква обяви, че прекъсва връзките си с православния патриарх на Александрия и цяла Африка Теодор Втори, който призна новата Украинска православна църква, независима от Москва, предаде Франс прес.

Светият синод на РПЦ реши, че вече е "невъзможно" да споменава името на патриарх Теодор Втори в молитвите си и да участва в общи молитви и тайнства, се казва в изявление, публикувано на сайта след вчерашното заседание на синода. В него се порицава "личното решение" на патриарха да "признае украинските схизматици" и се подчертава, че то не е било подкрепено от Светия синод на Александрия и одобрено от архиепископите.

Светият синод на РПЦ изразява "дълбока тъга" от решението на патриарх Теодор Втори да признае украинската православна църква. Руската православна църква ще продължи да поддържа връзки с александрийските архиепископи, които не са подкрепили създаването на независима Украинска православна църква.

Дейността на александрийската енория в Москва ще бъде прекратена, а руските енории в Африка вече няма да признават върховенството на Александрийската патриаршия. Вместо това те вече ще се подчиняват на руския патриарх Кирил, реши синодът на РПЦ.

Facebook logo
Бъдете с нас и във