Банкеръ Daily

Свят

Руската православна църква подкрепи Сръбската в спора с Черна гора

Руската православна църква твърдо подкрепя Сръбската православна църква в борбата, която тя води в Черна гора, заяви в интервю за вестник "Вечерне новости" председателят на Синодалния отдел за външни църковни връзки на Московската патриаршия митрополит Иларион Волоколамски /Алфеев/, предадоха ТАСС.

По неговите думи Руската православна църква твърдо подкрепя Сръбската православна църква и вярващите в благородната и свята борба, която се води в Черна гора.

Народът се надигна, за да защити своята църква, защото бе възмутен от спорния закон, който предвижда изземване на храмове и църковна собственост, каза Иларион.

Властите в Черна гора трябва да си дадат сметка, че не могат да вървят против собствения си народ, защото народът няма да им прости това. Президентите на страните не могат да създават църкви, държавните глави и правителствата трябва да се занимават с политика, а с църковните въпроси нека се занимават хора от църквата, заяви Иларион.

Той сравни ситуацията в Черна гора със ситуацията в Украйна. По думите му бившият президент Петро Порошенко си е помислил, че може да създаде нова църква и това ще му помогне в изборите. Той претърпя голямо поражение, но нанесе голяма вреда с действията си. Законът, приет в Черна гора, открива широки възможности за своеволие на чиновниците. Народът с право е възмутен, каза Иларион.

Facebook logo
Бъдете с нас и във