Банкеръ Daily

Свят

Руската полиция задържа близо 200 души при протести в Москва

Руската полиция е задържала най-малко 194 души в центъра на Москва при  неразрешен протест на опозицията, съобщи Ройтерс, позовавайки се на независимата мониторингова организация "ОВД-инфо".

Хората в Москва протестираха в знак на недоволство срещу отказа да бъдат регистрирани близо 30 кандидати за местните избори в руската столица, които ще се проведат през септември. Официалният мотив за отказа е, че те не били събрали необходимите около 5000 подписа за регистрация. Потърпевшите обаче отричат и твърдят, че документите за кандидатурата им са били изрядни.

На Пушкиновия площад, сборния пункт, от който трябваше да тръгне протестното шествие, полицията влезе в сблъсък с разпокъсаното множество, стоящо под преваляващия на дъжд, и задържа десетки. На друг площад по планирания маршрут на протеста, полицейски части за борба с безредици с шлемове, подредени в гъст строй, разпръскваха хората. Опитът за митинг бива организиран седмица, след като полицията задържа около 1400 протестиращи и би някои от тях с палки.  Въпреки многократните предупреждения, че полицията ще предприеме активни мерки срещу евентуален протест днес, активистите си бяха поставили за цел да организират шествие, което да измине около 4 км по така наречения "Булеварден пръстен" ("Бульварное кольцо"), който обгражда центъра на Москва и е популярно място за разходки в града.

Сред задържаните е и водещата опозиционерка Любов Собол, докато отивала към митинга срещу изключването на независими и опозиционни кандидати от изборите за общински съвет на Москва. 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във