Банкеръ Daily

Свят

Руската полиция предупреди да не се протестира за Навални

Руското министерство на вътрешните работи призова населението да не участва в планирани за тази седмица протести в подкрепа на намиращия се в затвора критик на Кремъл Алексей Навални, чието здраве сериозно се влоши по време на негова гладна стачка в затвора, предаде Ройтерс.

"Всякакви агресивни действия на участници в неразрешени публични събирания, особено опити да се предизвикват сблъсъци с представители на правоохранителните органи, ще бъдат разглеждани като заплаха за обществената сигурност и незабавно пресечени", посочи министерството.

Кремъл определи като провокационни призивите за национални протести в подкрепа на Навални и заяви, че не ги приема.

Дмитрий Песков, прессекретарят на руския президент Владимир Путин, заяви пред репортери чрез видеоконферентна връзка, че неразрешени митинги в подкрепа на Навални ще бъдат разглеждани от властите като незаконни.

От обкръжението на руския опозиционер обявиха намерения да проведат в сряда протести, за които се надяват да бъдат най-големите в съвременната история на страната. САЩ предупредиха Русия, че ще плати цена, ако Навални почине в затвора.

Песков каза, че не разполага с никакви сведения за здравословното състояние на критика на Кремъл. Президентът Владимир Путин не може да предприеме никакви действия, за да следи здравето на руските затворници, отбеляза той.

Четирийсет и четири годишният Навални започна да отказва да приема храна на 31 март в знак на протест срещу, по неговите думи, отказа на затворническите власти да му предоставят адекватни медицински грижи за остра болка в крака и гърба.

По-рано днес управата на наказателната колония, където изтърпява присъдата си Навални, обяви, че той ще бъде прехвърлен в затворническа болница.

Кремъл каза, че ще продължи да отговаря съразмерно на всякакви по-нататъшни санкции, след като нови американски наказателни мерки от миналата седмица срещу суверенния дълг на Русия и вкарване на руски компании в черен списък я накараха да отвърне.

"Принципът на реципрочността е абсолютна константа. Тези (ответни) решения ще продължат да бъдат вземани, ако подобна практика продължи", заяви Песков.

Вчера съветникът в Белия дом по въпросите на националната сигурност Джейк Съливан заяви, че Вашингтон е казал на Москва, че "ще има последствия", ако Навални, който миналата година за малко не умря, след като според западни експерти е бил отровен с нервнопаралитично вещество от типа на Новичок, почине в затвора.

Facebook logo
Бъдете с нас и във