Банкеръ Daily

Свят

Руската армия се готви за мащабно военно учение с участието на военни от Китай и Монголия

Руските въоръжени сили се готвят за мащабно военно учение с участието на военни от Китай и Монголия, най-голямата демонстрация на сила от близо 40 години, предаде АП.

Маневрите "Восток-2018" през август и септември ще станат безпрецедентни по мащаб, както по размер на обхванатото пространство, така и по численост на участващите войски и командни структури, заяви министърът на отбраната на РФ генерал Сергей Шойгу. По думите му това е най-голямото учение за подготовка на въоръжените сили от времето на "Запад-81". В него ще участват Източният и Централният военен окръг, Северният флот, Въздушно-десантните войски, Далечната и Военнотранспортната авиация, както и подразделения на въоръжените сили на Китай и Монголия.

Шойгу съобщи още, че днес по заповед на главнокомандващия, президента на Руската федерация Владимир Путин, е започнала т.нар. внезапна проверка на бойната готовност във войските на Централния и Източния военен окръг, Далечната и военнотранспортната авиация. По думите на Шойгу преди мащабните маневри "Восток-2018" в източния театър на военни действия се провежда комплекс от 16 специализирани учения.

Китай потвърди, че негови военни ще участват в стратегическите учения "Восток-2018" в Русия. Според министерството на отбраната на Китай двете страни организират съвместни учения на полигона Цугол в Забайкалския край от 11 до 15 септември т.г.

Целта е укрепване на руско-китайското стратегическо военно сътрудничество, засилване на потенциала на страните за съвместно реагиране на различни заплахи за сигурността и поддържане на мира, стабилността и сигурността в региона. В Русия ще бъдат изпратени около 3200 военни, над 900 единици въоръжение, 30 вертолети и самолети.

Според вестник "Ведомости" китайското участие в маневрите все още не означава военен съюз между Пекин и Москва, но двете страни се движат в тази посока.

Пълноправно участие в подобни маневри са вземали досега само съюзници на Русия от Организацията на Договора за колективна сигурност, подчертава пред "Ведомости" военният експерт Виктор Мураховски.

Facebook logo
Бъдете с нас и във